Wolfgang Hansson

Sparkade lantarbetare de verkliga offren för askmolnet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Afrikas blommor och grönsaker producerade för Europa kasseras

Askmolnet har handlat väldigt mycket om strandade turister.

Finns de som råkar betydligt värre ut.

Tusentals fattiga i tredje världen förlorar jobben när blommor och grönsaker inte kan exporteras.

Som vanligt när de inträffar en katastrof nära oss så tänker vi först och främst på oss själva. Vad händer med min drömsemester? Hur ska jag kunna hälsa på barnbarnen?

De som orkar lyfta blicken upptäcker snart att verkningarna av vulkanutbrottet på Island är betydligt allvarligare längre bort.

I Kenya har man redan kasserat tio miljoner rosor. Blommor som normalt skulle ha satt färg på europeiska hem. Vi kan stå ut utan blomsterprakten men för afrikanska bönder och lantbruksarbetare handlar det om mat för dagen.

Redan har 5 000 lantarbetare i Kenya tillfälligt fått sparken. Det är helt enkelt ingen idé att ta upp mer sparris, broccoli eller skörda fler blommor.

Kasseras

Kylrummen är redan fulla av grönsaker och blommor som inte kan exporteras. Det som mognar ute på fälten kasseras eller ges till boskapen som föda.

– Någon lokal marknad för de här varorna finns inte, säger Peter Cederblad, handelsexpert på Sida. All export sker med flyg för att varorna inte ska ruttna.

Kenya förlorar drygt 20 miljoner dollar per dag på flygstoppet. I ren desperation landade i går några transportplan i Spanien med blommor och grönt från Kenya. De ska köras i lastbil upp genom norra Europa. Mycket av förtjänsten försvinner men det är bättre än inget alls.

Liv och död

I många länder i Afrika, Asien och Latinamerika står frukt, blommor och grönt för en stor del av exportinkomsterna. Nu blöder de ekonomiskt. Några veckor till av flygstrejk innebär en strid på liv och död.

I Etiopien är blommor den fjärde största exportvaran. 50 000 människor jobbar i näringen.

Sydafrika exporterar blommor till ett värde av nästan 400 miljoner kronor om året, varav 70 procent går till Europa.

Inte råd

Exemplen är hur många som helst. Gemensamt är att bakom de kalla siffrorna gömmer sig människor som redan lever på gränsen. Några veckors inkomstbortfall kan innebära ett mål mat mindre om dagen för familjen. Att de inte har råd att ta barnen till sjukhus eller betala för deras utbildning.

– Ofta får de här arbetarna betalt per dag eller per korg, förklarar Peter Cederblad. Många familjer är beroende av en enda inkomst.

För dem kommer det som en väldigt obehaglig överraskning att ett vulkanutbrott i ett land på andra sidan jordklotet direkt kan påverka deras egen livssituation.

Publisert: