Nobben kan gynna Jimmie

Av: Nivette Dawod, Eva Buskas, Mikael Hellmyrs

Publicerad:
Uppdaterad:

Åkesson portad från Nobelfesten: Det stärker SD:s bild av sig själva

Alla partiledare är bjudna på årets Nobelfest – utom Jimmie Åkesson, SD.

Men det beslutet kan ge honom nya väljare.

– Det här stärker bilden av SD som ett parti i opposition mot etablissemanget, säger Daniel Poohl, chefredaktör på antirasisttidningen Expo.

Daniel Poohl.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte välkommen på Nobelfesten.

Nobelstiftelsen menar att de inte kan ställa sig bakom SD:s främlingsfientliga ideologi och därför väljer man att bjuda alla riksdagens partiledare – utom Åkesson.

Beklagar beskedet

– Läser man Alfred Nobels testamente framgår det mycket tydligt att ingen hänsyn får tas till nationell tillhörighet. SD:s värderingar står i direkt strid med detta, säger Michael Sohlman, vd för Nobelstiftelsen.

Jimmie Åkesson beklagade i går Nobelstiftelsens besked och kallar beslutet politiskt eftersom Michael Sohlman har ett förflutet i bland annat Socialdemokraterna.

Det argumentet är typiskt för SD, anser Expos chefredaktör Daniel Poohl. I stället för att fokusera på sakfrågan – att partiet kallas främlingsfientligt – pekar partiet mot en konspiration.

Kan väcka sympatier

Dessutom är frågan om Sverigedemokraterna behöver vara särskilt besvikna. Det negativa nobelbeskedet kan nämligen väcka sympatier, och möjligtvis ge en och annan ny röst, tror Daniel Poohl.

– Det här kan gynna SD:s beskrivning av sig själva som ett parti som inte får vara med. I det här fallet blir det väldigt tydligt med en stor fin fest där den fula ankungen inte får komma.

”Något annat”

Just den beskrivningen är partiet väldigt mån om, menar han.

– Hur mycket de än får vara med, så kommer de alltid att utmåla sig själva som något annat än de etablerade partierna.

Publicerad: