Ohly: Satsningar på arbetslösa och bostäder

Södertälje. Mer pengar till sjuka och arbetslösa och storsatsning på nya bostäder.

Det är huvudbudskapen när Vänsterpartiets ledare Lars Ohly förstamajtalar i dag.

– Detta är året då högerregeringen ska avsättas!

Vinden tog tag i röda fanor, ballonger och Lars Ohlys gråa hårstrån när budskapet ljöd över Stora Torget i Södertälje.

– 2010 är året då vi för första gången röstar fram en rödgrön flerpartiregering i Sverige!

Lars Ohly sjöng aldrig med i "upp till kamp emot kvalen" när det glesa tåget gick genom Södertälje centrum, men från scenen vid Rådhuscafét var kampandan god.

Vänsterledarens tal var fyllt av röda nyheter ur den rödgröna budgetmotionen som kommer på måndag.

Höjer ersättning

Som Aftonbladet redan avslöjat tänker de rödgröna kraftigt höja ersättningen för arbetslösa om de vinner valet i höst. Taket höjs från dagens 680 kronor per dag till 930 kronor nästa år och till 950 kronor 2012. Betydligt fler än i dag kommer därmed att få ut 80 procent av lönen om de förlorar jobbet. Medlemskapet för att vara med i a-kassan blir billigare och ska genom en skattereduktion kosta som mest 80 kronor i månaden. Även för sjuka och föräldralediga är målet 80 procent av lönen.

Regeringen säger att deras jobbpolitik står mot er bidragspolitik. Hur ska du bemöta det?

– Vi har en politik för jobb, vi investerar i nya järnvägar, nya bostäder och i välfärden för att se till att utveckla och säkra jobben. Men det ska också vara möjligt att överleva under arbetslöshetstiden så man kan söka nya jobb, och man ska få vara sjuk utan att gå från hus och hem. Den tryggheten håller på att försvinna i Sverige i dag, säger Lars Ohly till Aftonbladet.

För journalisterna avslöjar Ohly också att de rödgröna tar bort regeringens halvering av arbetsgivaravgifterna för unga under 26 år.

Det ska kompenseras med en sänkt arbetsgivaravgift för småföretag. Hur stor sänkningen blir presenteras på måndag.

I talet kunde han även berätta att pensionärerna får mer i plånboken med en rödgrön regering genom sänkt skatt och höjt bostadstillägg.

Upprusta miljonprogrammen

Ohly hade också med sig en nyhet i en annan vänsterpartistisk hjärtefråga: Upprustning av miljonprogrammen. Genom ett utvidgat ROT-avdrag kommer 40 000–50 000 lägenheter i flerfamiljshus totalrenoveras varje år. Dessutom ska ett statligt stöd göra att fler hyresrätter byggs.

– Bostadsbristen framförallt för ungdomar är ett av de värsta problemen vi har att hantera, säger Ohly.

Nykvarns musikkår spelade, en svensexa tvingade Star Wars-figuren Stormtrooper att robotdansa med vänsterledaren och på Stortorget i Södertälje drömde publiken om en rödgrön regering med Lars Ohly som minister. Hans budskap var i dag delvis samkörda med Mona Sahlins, som samma förmiddag marscherade genom Sundbyberg. Men framförallt var det Vänsterpartiets ledare som höll förstamajtal i dag.

– Vi behöver en socialistisk och feministisk politik. Leve första maj! Leve socialismen! ropade Ohly innan han klev ner från scenen på Södertäljes stora torg.

Fakta: Rödgröna satsningar

Billigare a-kassa. Genom en skattereduktion sänks kostnaden för medlemskap i a-kassan till ca 80 kronor/månad.

Kostnad: 6,2 miljarer 2011 (lika mycket 2012).

Högre ersättning. Taket i a-kassan höjs till 930 kronor per dag 2011 (genomförs i april) och 950 kronor per dag 2012 (genomförs i januari). Efter 100 dagars arbetslöshet sänks taket med 150 kronor/dag.

Kostnad: 3,2 miljarder 2011 och 4,3 miljarder 2012.

Även för sjuka och föräldralediga är målet 80 procent av lönen i ersättning.

Därför vill de rödgröna höja taket 2011 och 2012.

Fler bostäder. Målet är att antalet nya hyresrätter ska fördubblas fram till nästa val. Ett statligt stöd ska stimulera ökat bostadsbyggande med inriktning mot billiga och miljövänliga hyresrätter.

Kostnad: 500 miljoner kronor 2011, 900 miljoner kronor 2012.

ROT-avdrag. Nuvarande ROT-avdrag blir kvar - och utvidgas. Ett nytt ROT-stöd med klimatprofil för att renovera flerfamiljshus införs.

Kostnad: 1,5 miljarder 2011 och 2,5 miljarder 2012.

Pensionärerna. Med en rödgrön regering sänks skatten för pensionärer med totalt 7,5 miljarder kronor nästa år (2,5 miljarder mer än regeringen föreslagit). Det innebär att klyftan i beskattning mellan den som jobbar och den som har jobbat halveras under nästa år. 250 miljoner kronor ska gå till att höja det särskilda bostadstillägget för pensionärer.

Kommunerna. Skolan och vården tillförs över 12 miljarder kronor de två kommande åren om de rödgröna vinner valet.

Järnvägen. De rödgröna vill öka investeringarna med 120 miljarder kronor fram till 2021. Det är dubbelt så mycket som regeringen utlovat.

Ensamstående föräldrar. Bostadsbidraget och underhållsstödet för ensamstående höjs vid en rödgrön valseger. Bostadsbidraget med 130 kronor per månad.

Publisert: