MP ökar mest

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: LINA BOSTRM EINARSSON
vinnare Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har hittills haft ett bra valår och ökar med nära en procent, störst ökning i Aftonbladet och United Minds senaste opinionsundersökning. Detta trots att alliansen har försökt att få Mijlöpartiet som ett ”extremt” parti.

De rödgröna drar ifrån igen.

Alliansens uppåtgående trend bryts i senaste väljarbarometern.

– Regeringen försöker skrämmas med oppositionen, men har inte lyckats göra det med effektivitet, säger United Minds opinionschef Carl Melin.

De rödgröna har en stabil ledning med 4,3 procentenheter över alliansen i senaste upplagan av Aftonbladet/United Minds väljarbarometer, som görs i samarbete med Cint.

De får 48,6 procent av rösterna, medan de borgerliga landar på 44,3 procent.

I aprilmätningen utökar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet därmed ledningen över Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna, som i mars bara var 2,6 procentenheter ifrån de rödgröna.

”S har problem”

Oppositionens lyft beror bara på att Vänsterpartiet och Miljöpartiet går framåt. Socialdemokraterna stampar på samma låga siffror som månaden innan. Därför blir det extra viktigt för partiet att mobilisera många demonstranter på 1 maj.

– Man kan konstatera att S har problem, eftersom hela uppgången för oppositionen kommer i andra partier. Socialdemokraterna ligger fortfarande under valresultatet, vilket också gör att partiet får en svagare ställning i en eventuell regeringsförhandling, säger Carl Melin på United Minds.

Han konstaterar att alliansen försöker utmåla Miljöpartiet som ett extremt parti. Skälet är att alliansen är oroliga att de gröna ska ta röster från regeringspartierna. Hittills har strategin inte lyckats.

Tvärtom stiger Miljöpartiet med nästan en procentenhet i april och är nu tredje största parti i opinionen för trettonde månaden i rad.

Tappar vågmästarrollen

Även Vänsterpartiet går framåt:

– Lars Ohly hade en lång negativ period med kommunistdebatten. Men för varje månad som går kommer det längre bort. Och jag tycker att han har varit ganska bra i de debatter som har varit, säger Melin.

En tydlig förändring i väljarbarometern för april är att Sverigedemokraterna backar till 4,2 procent och förlorar sin vågmästarställning:

– Det verkar som om SD nådde sin höjdpunkt för tidigt. Men de är fortfarande över riksdagsspärren, konstaterar Carl Melin.

Sverigedemokraterna har inte haft ett så lågt stöd sedan juli förra året.

Publicerad: