”Inte god ordning att spruta champagne”

NYHETER

Nu vill politiker på Gotland stoppa vilda festandet på ön

1 av 2 | Foto: Festbilder från Gotland.

Sommarens vilda festande och supande på Gotland måste få ett slut.

Kommunalrådet Lena Celion(m) vill nu sätta stopp på champagnesprutandet på krogarna på Gotland.

– Att spruta champagne kan inte betraktas som god ordning. Det ska därför inte accepteras, säger Lena Celion till Gotlands Tidningar.

På sommaren förvandlas idylliska Gotland till ett fylleslag utan like.

Ingenstans i Sverige får man uppträda så som man gör i Visby sommartid, menar länspolismästaren Carin Götblad, enligt tidningen Hela Gotland. Tillsammans med landshövding Cecilia Schelin Seidegård gör hon nu upprop mot sommar-supandet på Ön, i ett debattinlägg i Gotlands Tidningar.

– Här tillåter man en alldeles för hög grad av berusning. Det har gått över gränsen, nu måste vi sätta stopp innan nån riktigt allvarlig olycka sker, säger hon i en kommentar till debattartikeln till GT, skriver Hela Gotland.

Missköter sig

De båda menar att krogarna på Gotland måste ta ett större ansvar. Vid upprepade tillfällen har de serverat folk som varit alldeles för berusade. Även åldersgränser har ignorerats vid ett flertal tillfälle.

De båda myndighetscheferna tycker också att kommunen borde ta sitt ansvar. Serveringstillstånd borde ha ifrågasatts när krögare brutit mot gällande regler, skriver man i tidningen.

Bakgrunden till Seidegårds och Götblads utspel är en tillsynsrapport angående alkoholutskänkningen som länsstyrelsen presenterade i dag.

Sprutar champagne

I rapporten berättas om krogar som struntar i åldersgränser och serverar redan kraftigt berusade personer. Rapporten tar även upp fenomenet med Champagnesprut som är vanligt förekommande på Gotlands krogar under sommaren.

Lena Celion (m), är kommunalråd och den politiker som är ytterst ansvarig för alkoholtillstånden i Gotlands kommun, och hon tillbakavisar nu kritiken om att de är för slappa med alkoholtillstånden. Men precis som landshövdingen och länspolismästaren är hon orolig över spritkonsumtionen och den så kallade Champagnesprutningen vill hon sätta stopp för.

– Ja, vi kommer inte att tillåta att man sprutar champagne. Alkohollagen kräver att man håller god ordning på krogen och att spruta champagne kan inte betraktas som god ordning. Det ska därför inte accepteras, säger Lena Celion till Gotlands Tidningar.