Dubbdäck kan förbjudas i hela Stockholm

NYHETER

”Host, host”. Stockholm är på god väg att förgiftas av giftiga partiklar.

Ett totalförbud mot dubbdäck i hela innerstan kan bli lösningen.

Det rapporterar SVT:s ABC.

Dubben på dubbdäck river upp giftiga partiklar ur vägbanan. Studier har visat på samband mellan partiklar och sjukdomar som lungcancer och hjärt- kärlsjukdomar. Enligt forskningsprojekt vid VTI, Statens väg- och trafikforskningsinstitut, ligger dubbdäcken bakom ca 25 förtida dödsfall per år i Stockholm. För tillfället ligger mängden giftiga partiklar i luften på vissa platser i centrala Stockholm högre än EU:s gränsvärden.

Onormalt höga värden

Hornsgatan i centrala Stockholm har länge varit en av Europas mest förorenade gator och boende har protesterat mot smogen genom att hänga ut vita lakan från fönstren. Det har även startats luftgrupper på Facebook.

Under vintern var det dubbdäcksförbud längs Hornsgatan. Förbudet gav visserligen resultat på miljön där mätningar visade att halterna av skadliga partiklar i luften minskat. Men fortfarande är halterna på tok för höga. Nu tänker politikerna agera.

"Inte möjligt med dubbdäck"

– Förr eller senare så tror jag att vi har en situation där det inte kommer att vara möjligt att använda dubbdäck i Stockholm, säger Ulla Hamilton, miljö- och trafikborgarråd, till SVT. Åtgärdas inte de nuvarande problemen kan Sverige få betala skadestånd till EU.

Trafikkontoret i Stockholm ska nu ta fram förslag beträffande hur man kan minska dubbanvändningen i hela innerstaden.