Polska flygolyckan: fler personer i cockpit

NYHETER

MOSKVA. Det fanns personer i cockpit som inte tillhörde besättningen när det polska presidentplanet störtade i Ryssland i april, meddelade en ledande flygansvarig i Moskva på onsdagen.

Foto: Obehöriga personer befann sig i cockpit när det polska presidentplanet störtade nära Smolensk i Ryssland i april.

Den tekniska utredningen av katastrofen i Smolensk, som krävde 97 dödsoffer, visar att det varken handlade om någon terrorattack eller något tekniskt fel, visar den internationella haveriutredningen enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt Tatjana Anodina, chef för den mellanstatliga kommitté som utrett kraschen, har det "fastställts att det fanns individer i cockpit som inte ingick i besättningen".

– En av dem har fått sin röst identifierad, den andras, eller de andras, röst eller röster kräver ytterligare information från den polska parten.

President Lech Kaczynski, hans fru och många höga polska befattningshavare omkom då planet störtade den 10 april utanför Smolensk i västra Ryssland.

Besättningen ombord på planet varnades flera gånger för att landa. Man sade åt dem att det var omöjligt, uppger en tjänsteman inom flyget enligt AFP.

TT-AFP