KRIS: – Han får det tufft i fängelse

avCarina Bergfeldt, Louise Lundström

NYHETER

Poliser och våldtäktsmän står lågt i rang på anstalterna

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Tufft Göran Lindberg, 64, kommer att få det jobbigt i fängelset, säger Christer Karlsson på KRIS.

Göran Lindberg, 64, har två saker som ligger honom i fatet när han hamnar på anstalt.

1. Han är polis.

2. Han är dömd våldtäktsman.

– Sveriges fångar gillar ingetdera, säger Christer Karlsson, riksordförande i Kriminellas revansch i samhället.

Foto: Lotte Fernvall
”Hatar polisen” ”När man sitter i fängelse och har blivit tagen av polis många gånger så hatar man polisen”, säger Christer Karlsson, riksordförande i KRIS.

Det finns sex anstalter i Sverige med avdelningar för sexualbrottslingar: Norrtälje, Salberga i Västmanland, Kristianstad, Tillberga utanför Västerås, Saltvik utanför Härnösand och Skogome i Göteborg.

Med största sannolikhet hamnar Göran Lindberg på någon av dem när han ska avtjäna sitt sex och ett halvt år långa fängelsestraff.

Stor hotbild

Anledningen till att han hamnar på en specialavdelning är enkel:

Det existerar en hotbild mot honom.

– När man sitter i fängelse och har blivit tagen av polis många gånger så hatar man polisen. Dessutom så hatar svenska fångar våldtäckare och tycker att det är så jävla fult att göra så mot en kvinna. Göran Lindberg har gjort sig skyldig till båda sakerna. De som sitter med honom kommer att hota, mobba och eventuellt misshandla honom. Han kommer behöva bli isoloerad under lång tid, skulle jag tro, säger Christer Karlsson, riksordförande i Kriminellas revansch i samhället.

”Kommer inte tycka om honom”

Han menar att det knappast är Lindberg till hjälp att han förmodligen kommer att hamna på en avdelning där de enbart sitter sexualbrottslingar.

– Nej, dem har han ju jagat, så de lär inte tycka om honom där heller.

Hamnar först på Kumla

Martin Gillå som är chef för placeringsenheten på Kriminalvårdsåenheten berättar för Aftonbladet att alla som döms till fyra år eller mer först överförs till Kumla och riksmottagningen där.

– Sedan genomför man en utredning med kvalificerade utredare och psykolog. Efter det fattar vi beslut om vilken avdelning man ska sitta på. Är man dömd för sexualbrott, så hamnar man på en av de anstalter som finns för just sexualbrottslingar där vi har olika typer av intagna som gör att vi också måste titta på riskfaktorer. Där finns sedan programmet ROS, ett relations- och samlevnadsprogram för dömda sexualbrottslingar, säger Martin Gillå.

Norrtälje- och Salbergaanstalten har båda säkerhetsklass B, den näst högsta, och på Norrtäljeanstalten sitter redan kända sexualbrottslingar som Anders Eklund och Hagamannen, Niklas Lindgren.