Publicerad:
Uppdaterad:

Tre svenskar saknas efter jordskreden

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Stina och Erik fick fly vattnet – nu vill de hem

1 av 3 | Foto: Foto: AP
Bråte överallt Uppröjningsarbetet i Ladhak i norra Indien har satt igång efter de kraftiga översvämningarna. Hittills har 132 hittats döda och över 500 saknas. Bland de som inte hört av sig är två svenskar.

Katastrofvädret fortsätter – tre svenskar saknas efter ett jordskred i området Ladakh i norra Indien.

I närliggande staden Leh befinner sig Stina Sundberg, 20, och Erik Johansson, 21, utan pengar eller mat.

– Vi vill bara ha hem dem, säger Stinas mamma Susanne Sundberg.

Kraftiga översvämningar fortsätter att ödelägga Pakistan och norra Indien.

150 döda

Bara i indiskstyrda Kashmir, där Leh ligger, har enligt myndigheterna 150 personer dödats och över 400 skadats efter jordskred och översvämningar. 500 personer saknas.

Svenska UD beräknar att ett tiotal svenskar finns i området, som lockar många turister med sin natur. Tre av dem har ännu inte kunnat nås av anhöriga, enligt UD.

Det rör sig om två män och en kvinna. Kvinnan och en av männen är födda på 1980-talet.

– De finns på vår lista tills vi har lyckats nå dem, säger Jörle.

Ett annat par som saknades under söndagen har landat i Sverige. Sverige samarbetar med EU för att hitta försvunna medborgare. Någon evakuering är inte aktuell eftersom det går flyg från New Delhi, säger Jörle.

”Pengarna tar slut”

Det tröstar dock inte Susanne Sundberg i Skellefteå. Hon kollar mejlen gång på gång för att få livstecken från Stina Sundberg och Erik

Johansson som är fast i Leh.

– Deras pengar börjar ta slut och vi undrar hur de ska klara sig. Det går inte att få ut pengar från bankomaterna, och flygbiljetter måste köpas kontant. Nu funderar de på att sälja alla sina tillhörigheter för att få pengar att komma därifrån, säger Susanne Sundberg.

Översvämningarna är de värsta i Pakistans moderna historia. 1 500 beräknas ha dött i katastrofen och närmare 15 miljoner människor är på något sätt drabbade.

Under söndagen stördes hjälpinsatserna av nya ösregn, berättar svenska Karin Kisswani, fältkoordinator för Läkare utan gränser i

pakistanska Charsadda.

Mer regn på väg

– Folk började ta sig hem från evakueringscentraler när regnet upphörde tillfälligt, nu flyr de igen efter att vattenmassorna stigit. Vi delar ut hygienkit och hjälper så gott vi kan. Det här är verkligen en katastrof.

Då har monsunperioden bara kommit halvvägs. Mer regn väntas.

Publicerad:
Publicerad: