Svartsjukan drev honom att mörda

Av: Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

36-åringen misstänks ha hämnats gamla svek och oförrätter – genom mord

36-åringen åtalades bland annat för två mord, i Skärholmen 2008 och i Rotebro 2010 och ett mordförsök utanför Askersund 2008. Svartsjuka och hämnd ligger enligt åtalet bakom alla tre skjutningarna.
Foto: P-O Sännås
36-åringen åtalades bland annat för två mord, i Skärholmen 2008 och i Rotebro 2010 och ett mordförsök utanför Askersund 2008. Svartsjuka och hämnd ligger enligt åtalet bakom alla tre skjutningarna.

Han lurade ut sina offer på gatan med ett telefonsamtal.

Där sköt han ihjäl dem, som hämnd för oförrätter flera år tillbaka i tiden.

Idag började rättegången mot 36-åringen, misstänkt för två mord och ett mordförsök.

Den åtalade 36-åringen satt och stirrade ner i bordet, klädd i häktets gröna kläder medan åklagaren Ewa Tvengström gick igenom bakgrunden till de brott han misstänks för.

Det som binder samman morden med honom själv är enligt åklagaren gamla kärleksrelationer – en så långt tillbaka i tiden som 1995. 36-åringen drevs av svartsjuka och hämndbegär mot dem som han inbillade sig gjort honom eller hans flickvänner illa. I dagboksanteckningar beskriver han offren som svin och cancersvulster.

Den första rättegångsdagen handlade om det första mordet 36-åringen åtalas för – i Skärholmen i mars 2008.

”Gå inte ut”

Sent på kvällen ringer en okänd man hem till offret, en småbarnspappa. Mannen i luren presenterar sig som "Amir", en iranier, och han kräver att pappan ska flytta på sin bil för den blockerar "Amirs" bil. Samtalet väcker hustruns misstankar direkt. Bilen som "Amir" pratar om ägs av en irakier, det vet hon.

– Han ljuger, gå inte ut, sade jag till honom, berättade hon i rättssalen i Attunda tingsrätt i Sollentuna norr om Stockholm.

Men maken går ut ändå till slut. Strax därefter hör hon skotten. Flera kraftiga smällar, väldigt nära.

– Jag visste ju att min man var därnere så jag sprang ner för trapporna. När jag kom ut såg jag honom ligga skjuten på marken. Hans ögon var fortfarande öppna, berättade hon.

Den åtalade 36-åringen tvingades lämna rättssalen under hustruns vittnesmål. Flera gånger under kvinnans berättelse tvingades hon ta paus och samla sig.

Länken – en sommarromans

Fallet förblev olöst och utan viktiga spår – fram till i mars i år, då polisen som utredde Rotebro-mordet hittade två pistoler i 36-åringens förråd. En av dem kunde kopplas till mordet i Skärholmen.

– Då blev det ju förstås intressant att gå tillbaka och se vad som kopplade ihop 36-åringen med mordet i Skärholmen, förklarade åklagaren Ewa Tvengström i sitt inledande anförande.

Länken visade sig vara en sommarromans.

36-åringen hade haft ett kort förhållande med en kvinna sommaren 1995. Kvinnan var före romansen ihop med offret i Skärholmen och hon gick tillbaka till honom efter bara ett par månader.

”Förstörde mitt liv”

Ett svek som 36-åringen inte kunde komma över. I dagboksanteckningar skriver han: "Tänk på de två svinen som förstörde mitt förhållande för 13 år sedan. Glömmer aldrig den dagen hon blev otrogen mot mig.''

Som hämnd ska 36-åringen ha mördat mannen, som var pappa och vars fru var gravid, 13 år efter ”sveket”.

Rättegången mot 36-åringen fortsätter 8 november och beräknas pågå till 15 november.

Publicerad: