Lurade CSN på 900 000 kronor

avJonas Blomquist, Minimedia

NYHETER

Dömdes till ett års fängelse

En 43-årig man lurade CSN på nära en miljon kronor.

Nu döms han till ett års fängelse för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri.

– Du kan inte komma undan med den typen av bedrägerier, säger Klas Elfving på CSN.

Foto: CSN.se
Skolkökning Från årsskiftet ska gymnasieskolorna skolkrapportera sina elever till CSN när den olovliga frånvaron är "mer än några timmar" och sker vid upprepade tillfällen.

Mannen ska enligt Sveriges Radio varit bosatt i USA under flera år och skickat in falska intyg från olika skolor. Totalt uppgår skulden till 900 000 kronor. För två veckor sedan ska han ha lämnats ut till Sverige. Nu har han dömts till ett års fängelse för grovt bedrägeri och försök till bedrägeri i Göteborgs tingsrätt.

”Ett pilotfall”

– Aldrig tidigare har någon som bedragit oss på studiemedel blivit utlämnad från annat land när det gäller den här typen av fall. På så sätt är det ett pilotfall, säger Klas Elfving som är pressekreterare på CSN till SR.

Nu hoppas Elfving att 43-åringens fängelsestraff ska avskräcka andra från att lura CSN på pengar.

”Sänder ut en viktig signal”

– Det sänder ut en viktig signal eftersom du kan inte få ut studiemedel och inte plugga eller förfalska dokument i utlandet. Du kan inte komma undan med den typen av bedrägerier, säger han.

Enligt CSN är dock 43-åringen inte ensam. Myndigheten hoppas nu på att hitta fler liknande fall.

– Vi har ett antal personer som vi har polisanmält som ser ungefär ut på samma sätt som den person som blivit dömd nu. Och vi hoppas att polis och åklagare kommer att använda sig av verktyget att begära dom här personerna utlämnade även i fortsättningen, säger Klas Elfving.