Nyheter

Fredssamtalade med bedragare

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

I månader förde Afghanska myndigheter och Nato hemliga samtal med en man som de misstog för att vara en hög talibanledare

Afghanistans president Hamid Karzai vid en presskonferens i Kabul under tisdagen.
Afghanistans president Hamid Karzai vid en presskonferens i Kabul under tisdagen.

Afghanska myndigheter i samarbete med Nato trodde att de förde seriösa fredssamtal med en av talibanernas högsta ledare.

Först efter flera månader insåg man att mannen var en bedragare.

– Det är inte han. Och vi gav honom mycket pengar, säger en västerländsk diplomat enligt New York Post.

Uppgifterna, som anses mycket pinsamma för såväl afghanska myndigheter som för Nato, rapporteras av flera internationella medier.

Tidningen New York Post skriver att samtal fördes under flera månader med en man som man trodde var Mullah Akhtar Muhammad Mansour, en av talibanrörelsens högsta ledare.

Samtalen gick bra

Samtalen ska enligt uppgift ha rapporterats gå mycket bra - ända tills man insåg att mannen man talat med inte alls var Muhammad Mansour utan en bedragare utan inflytande över talibanstyrkorna.

– Det är inte han. Och vi gav honom mycket pengar, säger en västerländsk diplomatkälla som varit djupt involverad i samtalen till New York Post.

Nato och Afghanska myndigheter uppgav i officiella uttalanden på måndagen att man höll tre möten med mannen som reste från Pakistan – dit många talibanledare tagit sin tillflykt.

Mannen ska till och med ha träffat den Afghanska presidenten Hamid Karzai – något som presidenten i dag förnekade.

Amerikanerna var skeptiska

Amerikanska myndigheter uppger att man redan från början var skeptisk till om mannen verkligen var Muhammad Mansour – som uppges vara den näst högste ledaren inom talibanrörelsen och precis under grundaren Mullah Mohammed Omar.

Efter det tredje mötet blev man riktigt misstänksam då en man som kände Muhammad Mansour för många år sedan ska ha träffat bedragaren och påpekat för afghanska myndigheter att mannen inte alls liknade talibanledaren.

– Han sa att han inte kände igen honom, ska en anonym afghansk myndighetsperson ha sagt enligt New York Post.

Oklart hur bedragaren avslöjades

Hur amerikanska myndigheter tillslut nu med säkerhet kan säga att mannen inte var talibanledaren är dock oklart. Det finns inga uppgifter om man använt sig av fingeravtryck eller annan teknisk bevisning och enligt uppgift har man inte kunnat fastställa vem mannen egentligen var.

Vissa källor ska enligt uppgift göra gällande att mannen var en frilansande bedragare helt utan koppling till talibanrörelsen. Andra källor talar om att mannen troligen var en agent för talibanerna.

"De spelar spel med oss"

– Talibanerna är smartare än amerikanerna och vår egen underrättelsetjänst. De spelar spel med oss, säger en afghansk myndighetsperson till New York Post.

Den smått bisarra historien anses av många understryka den desperata viljan från Nato, USA och Afghanska myndigheter att få ett slut på det nioåriga kriget.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: