Ettåringen lever – tack vare bilstolen

Av: Kristina Edblom

Publicerad:
Uppdaterad:

Läget fortfarande kritiskt för tioåriga systern

Klarade sig mirakulöst Trots att bilen krossades i krocken klarade sig den ettåriga flickan utan allvarliga skador.
Foto: Foto: ANDERS WESTERGREN
Klarade sig mirakulöst Trots att bilen krossades i krocken klarade sig den ettåriga flickan utan allvarliga skador.

Den tioåriga flickan kämpade i morse fortfarande för sitt liv.

Hennes mamma, pappa och lillasyster dog när familjens bil krockade med en buss.

Men den ettåriga flickan i framsätet klarade sig utan allvarliga skador – tack vare bilbarnstolen.

Foto: ANDERS WESTERGREN
”Vi försöker stötta varandra” säger prästen Anna Andersson.

Under hela dagen i går strömmade bybor till bönehuset i Hemmingsmark för att tända ett ljus eller skriva en hälsning. I går kväll hölls en minnesstund.

Med 500 invånare känner de flesta varandra. Många barn och lärare på skolan och dagiset i Hemmingsmark kom. Släkt och vänner till den drabbade familjen samlades i lokalen.

– Det är mycket sorg. Vi försöker svara på barnens frågor och stötta varandra, säger prästen Anna Andersson.

Men de närmast anhöriga fanns hos de två överlevande flickorna som vårdas på sjukhus efter den tragiska olyckan i Bertnäs utanför Piteå i söndags.

Flera operationer

Familjen körde söderut på E 4 när bilen kom över på fel sida av vägen och frontalkrockade med en buss. Mamman, pappan och en femårig flicka dog. Tioåringen vårdades i natt för allvarliga skador på universitetssjukhuset i Umeå. Hon opererades inledningsvis akut och har sedan genomgått fler operationer.

Läget beskrevs sent i natt som kritiskt.

Familjens silvergrå Volvo 945 totalförstördes i krocken. Den tillåtna hastigheten på vägsträckan är 90 kilometer i timmen och bilen voltade efter den våldsamma kollisionen.

Polisen var först på plats och kunde direkt ta ut den ettåriga flickan som satt i en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet. De andra fyra i familjen satt fastklämda. Ettåringen vårdades i går på Sunderby sjukhus i Luleå, men hennes tillstånd är stabilt.

Utan skador

Flera experter som Aftonbladet talat med är överens om att bilbarnstolen räddade hennes liv. Tack vare skyddet från stolen och att hon satt så lågt fick hon inga allvarliga skador trots att bilen krossades.

– Den räddade definitivt hennes liv. Särskilt med tanke på att det var en frontalkrock, säger Jan Wenäll, forskningsingenjör på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

”Bästa skyddet”

Han undersökte samtliga trafikolyckor där barn dödats 1992-1997. Av 79 döda barn upp till 15 år satt bara nio i bakåtvänd bilbarnstol, åtta av dem färdades i bilar som totalförstördes i en krock med tåg, buss eller lastbil.

– Barn som sitter i bakåtvänd bilbarnstol har det allra bästa skyddet i en personbil, säger Jan Ifver, statistiker på Transportstyrelsen.

Publicerad: