Nu får Ferdinand vara för sig själv

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-28

Tjurfäktning numera
förbjudet i Katalonien

Spaniens alla Ferdinand kan äntligen sluta tjura.

Eller åtminstone de som har turen att bo i Katalonien – där är tjurfäktning nämligen numera förbjudet.

Efter månader av debatt i spanska regionen Katalonien har det nu tagits beslut om att förbjuda tjurfäktning. Den heta frågan har varit en nationell angelägenhet som diskuterats på både regional och nationell nivå.

– Frågan har kopplats samman med den katalanska nationalismen och det har blandats in en del regionalpolitiska undertoner. Det har gjort det till en väldigt stor fråga i Katalonien, och övriga Spanien har det också följts med stort intresse, säger Thomas Gustafsson, tidigare Aftonbladetmedarbetare och numera korresponent i Spanien.

Förbud från 2012

Med rösterna 68 mot 55 i det katalanska parlamentet vann sidan som ville förbjuda tjurfäktning efter en omröstning som följdes av över 300 journalister. Beslutet innebär att tjurfäktning i regionen inte kommer att vara tillåtet från 2012.

Intresset för tjurfäktning har aldrig varit särskilt stort i Katalonien och den enda arenan som använts finns i Barcelona – där det främst är inflyttade från andra regioner som tagit del av den 15 årliga tjurfäktningsfighterna.

50 000 namnteckningar

Att frågan ens togs upp berodde på att en protestlista samlat över 50 000 namnteckningar och tvingat parlamentet att ta ställning i frågan. Flera spanska djurrättsorganisationer har varit pådrivande i frågan – och den internationellt kända PETA har haft manifestationer där de nakna täckt sina kroppar i röd färg och protesterat mot tjurfäktningens brutalitet.

– Spanien är ett modernt EU-land. Många tycker att ett progressivt land inte ska hålla på med en sån här barbarisk sedvänja. Sedan finns de som tycker att det är gammal tradition som man bör hålla fast i. Ju mer nationella vi blir desto mer letar vi tillbaka till gamla traditioner, säger Thomas Gustafsson som befinner sig i Katalonien. I sin bok Spanien – En färd genom historien har han skrivit ett helt kapitel om tjurfäktningens traditionella betydelse i landet.

Kataloninen är ändå inte första regionenen som förbjudit tjurfäktning i landet. På Kanarieöarna har det varit förbjudet sedan 1991, men på grund av lågt intresse hade det ändå inte hållits några tjurfäktningar där på sju år när beslutet togs.

ANNONS