Wikileaks grundare undviker besök i USA

avOlof Jönsson

NYHETER

Efter att ha hållit sig gömd i en dryg månad har Julian Assange gjort sitt första framträdande.

Han säger sig dock fortfarande vara eftersökt av de amerikanska myndigheterna.

– Mina advokater har avrådit mig från att åka till USA, säger Assange till brittiska Guardian.

Foto: nicklas thegerström

Julian Assange har varit i blåsväder sedan en amerikansk soldat greps misstänkt för att ha läckt hemligstämplat material till hans organisation Wikileaks för en dryg månad sedan.

Soldaten, Bradley Manning, greps på sin militärbas i Irak sedan han skrutit på nätet om att ha försett Wikileaks med den uppmärksammade filmen som visar hur amerikanska helikoptrar skjuter civila i Irak.

Känsligt material

Bradley Manning säger sig också ha läckt 260 000 topphemliga telegram skickade till amerikanska ambassader i Mellanöstern. Materialet är ytterst känsligt och risken har fått USA att se rött.

Kort efter att Manning greps gick Assange under jorden och har inte gjort några offentliga framträdanden.

Men i går höll Assange ett seminarium om frihet på internet i EU-parlamentet och till Guardian säger Assange att han inte fruktar för sin säkerhet men att han ändå är på sin vakt.

– Jag känner mig helt säker. Politiskt skulle det vara ett stort misstag för dem att göra något mot mig.

Under kontroll

Än så länge kommer Assange därför att undvika vissa länder. Ett av länderna som han undviker är USA sedan flera medier rapporterat att han är eftersökt av myndigheterna där

Samtidigt förbereder Wikileaks ännu ett kontroversiellt offentliggörande. Enligt organisationen handlar det om ett amerikanskt flygangrepp i Afghanistan då över 140 civila, varav 92 barn dödades.

För att kunna fortsätta sitt arbete behöver dock Wikileaks stöd och skydd, menar Assange.

– Men vi tror oss ha situationen under kontroll. Det finns alltid ett behov av vaksamhet men ingen behöver oroa sig.

Diskuterar aldrig källor

Enligt Assange vet ingen på Wikileaks huruvida Bradley Manning verkligen lämnat uppgifter till organisationen eftersom ingen information om tipsarna sparas någonstans.

Men eftersom Manning misstänks för att ha lämnat uppgifter har Wikileaks ändå valt att erbjuda honom juridiskt stöd.

Pentagon har inte vela kommentera ärendet men Assange berättar att Wikileaks varit i kontakt med de amerikanska myndigheterna.

– Det är viktigt att ha en kanal öppen i frågor som den här, säger han till BBC men tillägger att Wikileaks aldrig diskuterar något som kan avslöja organisationens källor.

Fakta: Julian Assange

Mannen som bakom Wikileaks heter Julian Assange. Väldigt lite är känt om hans bakgrund och Assange har i flera år odlat myten om sig själv som en nätets David mot Goliat.

Julian Assange har ingen offentlig bakgrund, hans ålder är oprecis och han har ingen bostadsadress. Själv säger han att hemlighetsmakeriet är viktigt för att skydda honom mot fiender.

Allt tyder på att Assange är en före detta hacker från Australien. Han säger sig ha grundat Wikileaks tillsammans med människorättsaktivister från hela världen som han träffat på nätet.

Enligt Assange själv var kinesiska dissidenter inte bara orsaken bakom grundandet. De ska också ha varit delaktiga i att bygga upp sajten.

Fakta: Wikileaks

Wikileaks är sajten som gång på gång publicerat revolutionerande hemliga dokument från hela världen. Genom avancerad kryptering garanterar organisationen fullständig anonymitet för sina källor.

Bland avslöjandena finns bland annat manualen som bevisade psykisk tortyr på Guantánamobasen, hemliga dokument om pengatvätt och bevis på storskalig korruption på hög politisk nivå i Kenya.

Det mest uppmärksammade avslöjandet är dock organisationens senaste: Ett filmklipp som visar hur en grupp irakier angrips av skrattade amerikanska soldater i attackhelikoptrar.

Wikileaks släppte också nyligen huvuddelen av 92 000 hemliga dokument från krigets Afghanistan. Dokumenten innehåller bland annat bevis på civila dödsoffer för amerikanska attacker.

Några av sajtens servrar finns inhysta i ett webbhotell i Stockholm, samma webbhotell som bland annat sköter servrarna åt de tjetjenska rebellernas egen webbplats och tidigare skött The Pirate bays servrar.