Så är läget i trafiken

avCamilla Sundell, Jessica Balksjö, Josefine Hökerberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Vägverket/Läsarbild

Snödrivor på vägarna i södra Skåne har skapat trafikkaos under kvällen.

Polisen avråder alla från att ge sig ut på vägarna.

– Vi har haft ett 70-tal olyckor bara i Skåne under dagen, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.

På onsdagskvällen hade trafikkaoset slagit till på allvar i Skåne. E6: an var avstängd i omgångar men vid 22-tiden kunde en sträcka öppnas för trafik. Vägarna är så hala att bilar kanar av vägen och kör in i varandra. Lastbilar som kommer från Danmark har fått rådet att stanna tills snöstormen gett med sig.

– I södra Skåne är det snödrivor på vägarna och mycket svårframkomligt. Det har varit väldigt rörigt, även i kollektivtrafiken, säger Mikael Persson, informatör vid Skånepolisen.

Lastbilar stoppar trafiken

I Löddeköpinge vek sig en lastbil som en fällkniv och stoppade länge upp den norrgående trafiken. Under mindre än en timme på onsdagseftermiddagen inträffade tre lastbilsolyckor på E6, mellan Landskrona och trafikplats Lundåkra i Kävlinge – en sträcka på en och en halv mil.

På grund olyckorna stängdes E6 av i båda riktningar mellan Lundåkra och Landskrona norra fram till klockan 17 på eftermiddagen.

Fortfarande sent på kvällen kommer flera rapporter om trafikolyckor i Skåne.

– Det handlar om avåkningar, än så länge har ingen blivit allvarligt skadad, säger Mikael Persson vid polisen i Skåne.

Underlaget på E6:an är moddigt och spårigt, snöröjningen hinner inte med.

Halt i Stockholmsområdet

Vid 22-tiden voltade en bil med en man och en kvinna vid Stäketavfarten i Järfälla. Kvinnan har förts till sjukhus med okända skador. Lite senare voltade ytterligare en bil vid Glädjens trafikplats i Upplands Väsby. I den olyckan ska ingen ha skadats.

Under dagen har snön och halkan ställt till det i stora delar av landet.

Vid 13.20 körde en södergående lastbil rakt igenom mitträcket på E6 söder om Landskrona. Olyckan var så kraftig att kringströdda föremål spreds över båda körriktningarna. Olja rann ut i körfälten och gjorde de redan isiga vägarna ännu halare.

En halvtimme senare hamnade ytterligare en lastbil på tvären på E6, denna gång mellan Landskrona Norra och Landskrona Södra.

Kort därpå kom larm om att en tredje lastbil fått sladd och blockerade motorvägstrafiken i höjd med Hofterup, några kilometer söderut.

En person förd till sjukhus

Vid 15-tiden på E 4 vid Ljungby hamnade släpet till en långtradare plötsligt tvärs över det södergående körfältet och orsakade en seriekrock. En människa har skadats och förts till Ljungby lasarett i ambulans. E4 stängdes av under tre timmar och trafiken leddes om.

I Västra Götaland har det varit flera trafikolyckor under eftermiddagen.

– Men nu har det lugnat ner sig. Några personer har förts till sjukhus, samtliga ska vara lindrigt skadade. Det har varit gott om singelolyckor, de har helt enkelt kanat av vägarna. Hastigheten har därför inte varit så hög, säger Stefan Gustavsson vid länskomunkationscentralen i Västra Götaland.

Klockan 19.20 på onsdagskvällen inträffade en olycka på E20 utanför Nykvarn.

– Två personer är förda till sjukhus, säger Janne Hedlund vid polisens länskommunikationscentral i Stockholm.

Publicerad: