Nyheter

Nu börjar bråket om sjukreglerna

Av: 

Joachim Kerpner

Andreas Victorzon

NYHETER

Efter valsegern – ministrarna i öppen strid om sjukförsäkringens nya regler.

Regeringen strider nu internt om de tuffa sjukförsäkringsreglerna.

En svårt pressad Cristina Husmark Pehrsson (M) lovade i valrörelsen en snabb utredning för att hjälpa de orimligt hårt drabbade.

Efter valsegern uppger ministern nu att den dröjer till nästa sommar.

– Det duger inte, svarar socialminister Göran Hägglund (KD).

Kritiken mot alliansens stenhårda regler kring sjukförsäkringen vill inte lägga sig. Inte ens inom regeringen är man överens.

Ett av fallen – som redan fått flera tunga folkpartister att reagera – är svårt sjuka Annica Holmquist, vars öde spreds genom hennes dotters blogg de sista dagarna under valrörelsen.

Lovade utredning

Ett annat fall gäller Marie Bengtsson, 34, från Uppsala som nytransplanterad tvingades gå direkt från sjuksängen på Sahlgrenska till arbetsförmedlingen för att få ut några tusenlappar för att betala räkningarna.

Uppmärksamheten kring hennes fall fick socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) – som äger frågan om sjukförsäkringssystemet – att i Aftonbladet veckan före valet lova en utredning som skulle presenteras ”snart”.

Men i går meddelade hon att Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, inte kommer att vara klara med granskningen förrän i maj nästa år.

Då först kan reglerna komma att ändras, säger hon till TT.

Socialministern och KD-ledaren Göran Hägglund tycker inte att det duger att vänta så länge och kräver snabbare tag.

– Regeringen kan självklart inte bara sitta på läktaren. Är det så att människor kommer i kläm för att reglerna är felaktigt utformade, då ska vi ändra på detta. Den som är sjuk ska naturligtvis ha ersättning, det är en självklarhet för oss. Vi vill inte göra det besvärligt för människor, de ska ha det stöd de kan få, säger han till Aftonbladet.

Kan det bli aktuellt att justera regelverket redan i höst?

– Jag kan inte säga det med bestämdhet, men det kan ske.

”Behöver agera”

För TT utvecklar KD-ledaren sitt resonemang:

– Den radda av ärenden som uppmärksammats visar att vi behöver agera.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson kommenterade i går för första gången fallet Annica Holmquist, vars sjukdom gör att kroppsdelarna växt okontrollerat.

– Jag förstår att den här kvinnans situation har väckt mycket känslor och jag förstår att hon har en svår situation och sjukdom och känner starkt för henne. Men jag som minister får inte tycka till om de bedömningar som gjorts, säger hon till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter