Flera trafikolyckor i snöovädrets spår

Hård blåst och extremhalka har orsakat många olyckor på vägarna i dag.

Utanför Rättvik omkom en person och fyra skadades efter en kollision.

Det var två bilar som krockade på riksväg 70 mellan Rättvik och Mora. Ytterligare en bil körde ner i diket när föraren fick väja.

Flera personer klämdes fast i fordonen och fick klippas loss innan de fördes till sjukhuset i Falun, enligt vakthavande befäl vid polisen i Dalarna. En av dem har avlidit och ytterligare en har livshotande skador.

Ambulans av vägen

Vid 16.30 krockade två minibussar och en personbil utanför Sandviken. Tretton personer var inblandade, men ingen ska ha skadats allvarligt.

Tidigare på dagen hamnade en ambulans från i Strömsund i svårigheter. Det var halt på vägen och vid en t-korsning gick färden istället rakt fram, över vägen, ner i diket och ut på isen på Tåsjön.

Som tur är var ambulansen inte ute på något akut uppdrag.

Flög av vägen

Även i Nyköping har vädret orsakat bekymmer.

Den hårda blåsten och extremhalkan gjorde att två bilar fullständigt blåste av E4:an mellan och avfarten Gumsbacken.

Ingen skadades men båda fick hjälp av Assistancekåren för att komma upp på vägen igen.

I klämdes två personer fast efter att en personbil krockat med en lastbil på väg 13. Flera ambulanser, räddningstjänst och polis arbetade tillsammans för att få loss de fastklämda och en man och en kvinna fördes sedan till sjukhus med okända skador.

”Plogar med allt vi har”

Åsa Otto, vägtrafikledare på Trafikverket, uppmanade tidigare i dag Aftonbladets läsare att ta det extra försiktigt på vägarna.

– Det kommer att snöa hela dagen så det är bra att ta det lugnt och ha god tid på sig. Det ligger lössnö på vägarna och moddsträngar på de mindre vägarna men vi är ute och plogar och åtgärdar med allt vi har, säger hon.

Enligt Mikael Eriksson, befäl på polisens länskommunikationscentral, hade det mitt på dagen inträffat 33 olyckor bara i Stockholmstrakten sedan midnatt.

Storstockholms Lokaltrafik har haft många förseningar i både pendeltågstrafiken och i busstrafiken.

Men värst i Västervik

Det värsta väglaget fanns på söndagseftermiddagen längs Smålandskusten och på Öland och Gotland samt i Jönköpingsområdet, skriver TT. Snöfall i kombination med kraftiga vindar orsakade drivbildning och snörök på vägarna, särskilt på Öland och Gotland.

– Värst har det varit i Västervikstrakten, sade Kalmarpolisens länsvakthavande P O Jansson. Men trots att väglaget har varit dåligt så har inga trafikolyckor inrapporterats. Folk kör långsamt. Det går helt enkelt inte att köra fort.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och FöretagHar du drabbats av söndagens kaos – och tagit bilder?
Publisert: