”Skräckscenario”

avKarin Östman, Erik Nises, Josefin Berglund

NYHETER

I dag ska 100 000-tals svenskar resa hem – samtidigt som det nya snöovädret sveper in

Foto: Foto: PONTUS STENBERG
FARLIGT VÄGLAG En bil fick sladd – och olyckan var ett faktum. Tre personer fördes till sjukhus i Oxelösund i går efter en våldsam kollision mellan två bilar.

HUDIKSVALL/STOCKHOLM. SMHI varnar för ännu mer snökaos i dag när hundratusentals hemvändande julfirare beger sig ut på vägarna.

Ett riktigt skräckscenario, enligt Trafikverkets Göran Fält:

– Ja, det här är inte särskilt bra.

Foto: Grafik: PAUL WALLANDER

Ett nytt snöoväder har dragit in över landet och det ser ut att bli en mörk trafikdag i Sverige då hemvändande julfirare i dag ger sig ut på vägar och järnvägar.

Ovädret kommer att slå värst mot Norrland. SMHI har utfärdat en klass 2-varning från Västernorrland till Gävle. Längs södra Norrlandskusten väntas 30 centimeter snö.

Allvarlig varning

SMHI:s varning betyder att vädret kan innebära fara för allmänheten. Det kan leda till stora materiella skador och stora störningar på viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa information på internet, radio och tv.

Även Svealand får nederbörd, i Uppsala och Stockholm kan det bli uppåt en decimeter snö under dagen.

– Det kommer att snöa även under natten till i morgon men det mattas av och under morgondagen kommer betydligt mindre snö, säger meteorolog Anders Persson på SMHI.

Kraftig drivbildning

I kombination med hårda vindar kan snöovädret längs Norrlandskusten skapa stora problem att hålla vägar fria från snö. Som mest kan det blåsa 17 sekundmeter och SMHI varnar för kraftig drivbildning.

Trafikverket har i dag kallat in extra snöröjningspersonal. Men de räknar ändå med stora problem ute på vägarna, främst längst Norrlandskusten.

– SMHI:s klass 2-varning är en allvarlig varning och vi vet att det kommer att bli problem, säger Göran Fält, informatör på Trafikverket.

Han är bekymrad över trafikläget under dagen och uppmanar dem som kan vänta att köra hem en annan dag.

Är ovädret i kombination med alla som ska ge sig ut och köra på vägarna i dag ett skräckscenario?

– Ja, det här är inte särskilt bra.

Även SJ har satt in extra personal under dagen för att klara av den kraftiga anstormningen av resenärer. I går körde de med full trafik och hoppas kunna göra det även i dag.

– Tågen är i alla fall ”fit for fight”, resten är upp till Trafikverket. Mycket beror dessutom på hur vädret blir, säger Ronny Hörstrand på SJ:s pressavdelning.

Hemsidan nere

Under de senaste dagarna har SJ:s hemsida legat nere till och från, vilket har ställt till med ännu mer besvär för de resenärer som fått sina tåg inställda. Problemen verkar dock fortfarande inte vara lösta.

– Vi har haft möte om hemsidan med våra leverantörer, men jag kan tyvärr inte ge något löfte om att den ska fungera bättre.