Terrorbas – i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Foto: Per Olof Sännås
säpo har spanat De tre männen har i perioder levt i den här lägenheten, som ligger i en stockholmsförort.

NYHETER

Här är terroristernas bas i Sverige.

I en lägenhet väster om Stockholm levde Munir Awad, 29, som nu sitter häktad misstänkt för att ha förberett en massaker i Köpenhamn.

Han delade bostaden med två män – dömda för stämpling till terrorbrott och medlemmar i det fruktade nätverket al-Shabab.

Elias Billé Mohamed, 26, och Mohamoud Jama, 23, dömdes i höstas av Göteborgs tingsrätt för att ha planerat en självmordsattack i Somalia. De två männen har tränats av al-Shabab, en organisation som tros ligga bakom en lång rad blodiga terrorattentat i landet.

Högaktuell hos Säpo

Aftonbladet kan i dag avslöja att 29-årige Munir Awad, som nu misstänks för förberedelser till terror­brott i Köpenhamn, har nära kopplingar till de två dömda svenskarna.

Periodvis har de tre männen levt i samma lägenhet i en förort i nordvästra Stockholm.

Både Munir Awad och Elias Billé Mohamed har varit skrivna på adressen i minst tre år. Mohamoud Jama är skriven i Göteborg, men även han ska periodvis ha bott i bostaden.

Hyreslägenheten har under lång tid varit högaktuell i Säpos kartläggning av islamistiska terrorister.

Av förundersökningen mot Billé Mohamed och Mohamoud Jama, framgår att adressen varit övervakad dygnet runt och avlyssnad med dolda mikrofoner.

I avlyssnade samtal mellan Elias Billé Mohamed och Mohamoud Jama talar de mycket om martyrskap och att gå i döden för al-Shabab. De säger också att de ska ”ta över Somalia” där de båda vistats på ­terrornätverkets träningsläger. Även Munir Awad har varit i Somalia. 2007 greps han på gränsen mellan Kenya och Somalia, misstänkt för terrorbrott.

200 personer

Tillsammans med sin fru hölls han fängslad i flera månader i ett ökänt fängelse i Addis Abeba i Etiopien, innan UD och Säpo till slut lyckades få hem paret.

Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att Awads Somaliaresa kommer i nytt ljus när Awad nu kan kopplas till de två dömda terrorsvenskarna, via lägenheten i Stockholmsförorten:

– Det ger en direktkoppling till varför han befann sig i Somalia.

Enligt Ranstorp kan Munir Awad vara nyckeln till att Säpo lyckades gripa Elias Billé Mohamed och Mohamoud Jama.

– Så fort Munir dök upp

i Somalia flaggades han och sattes under bevakning. På så sätt kan man även ha kommit de andra männen på spåren.

Säpo har kartlagt 200 personer i Sverige som sägs vara våldsbejakande islamister. Enligt Ranstorp är det troligt att många av dem känner varandra väl.

– Att de här männen var skrivna på samma adress visar hur sammansvetsade de här människorna är.

I samband med att Billé Mohamed och Mohamoud Jama greps, genomförde Säpo en husrannsakan i lägenheten i Stockholmsförorten och beslagtog en mängd föremål. Bland annat pengar, pass och islamistiska filmer.

”Dåligt minne”

För hyreskontraktet står en 26-årig man med somaliskt ursprung som är barndomsvän med Elias Billé Mohamed.

I polisförhör har han inte kunnat förklara varför de andra männen har varit skrivna på adressen.

– Jag har epilepsi och dåligt minne. Det är så många människor som rör sig i min lägenhet, jag har ingen koll alls, säger 26-åringen.

Mannen har varit kallad till flera förhör med Säpo, men har aldrig varit misstänkt för något brott. Även mannens lillebror har förekommit i terrorutredningen, men inte heller han har varit misstänkt.

Publicerad: