Därför blir unga män självmordsbombare

NYHETER

Dokumentär söker svar på högaktuell fråga

Dokumentärfilmen "Det svider i hjärtat" söker svaret på en just nu brännande fråga.

Vad är det som driver unga män att bli självmordsbombare?

Vi får följa Lennart eller Abu Usama El Swede som han kallar sig.

I tidiga ungdomen var han en del av den nynazistiska Vit makt-rörelsen. Han berättar hur hans gäng brukade misshandla invandrare i Göteborgs förorter. Lennart fick sin första fängelsedom när han var 15 år. Då blev det villkorligt. Senare skakade han galler på riktigt.

Han beskriver sig som självdestruktiv ända tills han mötte islam och konverterade.

Filmen är gjord 2007, långt innan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv på Bryggargatan.

Lennart är del av en grupp ungdomar i Göteborg som drömmer om att bli martyrer. Han ogillar ordet självmordsbombare eftersom självmord är förbjudet enligt islam och dessutom ger bilden av någon som mår dåligt och är missnöjd med sitt liv.

Behandlas illa

De enda Lennart mår dåligt av är att se hur andra muslimer behandlas illa runtom i världen. Hur USA bombar i Irak och Afghanistan. Han kan inte se vad som är skillnaden på att USA bombar från luften och dödar en massa muslimer och att en självmordsbombare spränger sig i väst och dödar västerlänningar.

Lennart sitter i vardagsrummet i lägenheten i Hammarkullen och tittar på martyrvideos från al-Qaida. Han säger att han hoppas att hans tro en dag ska bli så stark att han själv kan bli martyr. Att han ska vara beredd att offra sig för folket.

En av hans kompisar Mirsad Bektasevic sitter i filmen fängslad i Bosnien för att ha planerat en terrorattack där. En annan dör i Tjetjenien.

Gemensamt för dem är en stökig ungdomstid med droger, våld och brottslighet. De är sårbara och mottagliga för ett svartvitt budskap. Något att hålla i handen.

Dödas

Men det finns också exempel på andra "profiler". Som Muhammed som växt upp under trygga förhållanden, inte ägnat sig åt kriminalitet eller droger men som ändå bestämmer sig för att åka ner till Somalia och slåss i inbördeskriget. Han dödas i strid.

"Det svider i hjärtat" är plötsligt högaktuell igen. Det är precis ur de här miljöerna som svenska självmordsbombare kan komma. Oscar Hedin har bara väntat på att den första bomningen i Sverige ska inträffa.

– Jag är övertygad om att vi får se fler unga svenska muslimer som är beredda att bli martyrer. Radikala muslimer ser Sverige som en del av västalliansen. Här är generationen som var unga när 11 september inträffade en viktig faktor. I dag är de vuxna och ska bestämma sig för vad de ska göra med sina liv.

Men dokumentärfilmaren tycker inte att samhället ska kasta in handduken.

Martyr

– Jag tror man skulle kunna mildra tendenserna genom att inleda en dialog om vilken roll Sverige spelar i Afghanistan och Mellanöstern. De här ungdomarna går att prata med. De är inga vettvillingar.

Han hoppas också på en mer öppen debatt bland muslimer i Sverige om vad islam är och står för.

Hur har det gått för huvudpersonerna i filmen efter 2007?

De lever i stort sett samma liv i dag och i samma miljöer. Mirsad har blivit flyttad från fängelset i Sarajevo till en anstalt i Sverige. Han förväntas bli släppt inom två år.

Anas fortsätter predika och Lennart verkar inte ha släppt drömmen om att en dag bli martyr.