Sara var dödssjuk i svininfluensa – får inte sjukpenning

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2010-06-09

I tre veckor låg Sara Sundlin från Hallstavik nedsövd på Karolinska universitetssjukhuset med en så kallad konstgjord lunga efter att hon insjuknat akut i svininfluensa.

Sara Sundlin, 28, var en av de gravida kvinnorna som drabbades värst av svininfluensan i höstas.

Hon förlorade sitt barn och är fortfarande inte återställd.

Nu vill Försäkringskassan att hon ska börja jobba.

– Jag utgår från att Försäkringskassan gör en riktig bedömning, säger Cristina Husmark Pehrsson (M).

I höstas låg Sara Sundlin från Hallstavik nedsövd på Karolinska universitetssjukhuset med en så kallad konstgjord lunga efter att hon insjuknat akut i svininfluensa.

Flera av hennes organ slogs ut och hon svävade mellan liv och död.

Sara var gravid när hon smittades och hennes tillstånd förvärrades kraftigt. Nu efteråt har hon fått höra att ingen i Sverige, som överlevt svininfluensan, har varit så sjuk som hon var.

Förlorade sin bebis

Trots det livshotande tillståndet klarade sig Sara Sundlin, men hennes barn dog.

– Jag minns inte att jag fött min son. Det är det värsta, säger hon.

När Sara kom hem från sjukhuset hade hon svårt att gå. I dag går hon fortfarande med rullator och kan bara sitta uppe korta stunder.

Sara Sundlin har smärtor i magen och äter starka morfintabletter.

– Jag klarar inte ens av hemmalivet. Jag klarar inte av att gå själv. Om jag ramlar så kommer jag inte upp igen. Allt är helt nerkört, säger hon.

Försäkringskassan godkände inte hennes senaste sjukskrivning fast hon var nyopererad och hade blodförgiftning och har korsett dygnet runt, berättar hon själv.

Fått besked på telefon

Sara Sundlin har en sjukskrivning till september och flera läkarutlåtanden som säger att hon ska vara hemma till 2011. Försäkringskassan har pratat med flera av hennes läkare men fortfarande räcker det inte till att få sjukpenning.

Försäkringskassan har kontaktat henne per telefon och informerat om läget.

– Vi har informerat den här kvinnan om vilket beslut vi kommer att fatta utifrån den kunskap vi har nu. Men beslutet är inte taget än. Hon har möjlighet att komma in med ett förnyat underlag, säger Svante Borg, försäkringsdirektör på Försäkringskassan.

Försäkringskassan kommer att se över Saras ärende även om beslutet inte är fattat och en överklagan inte gjorts.

De nya reglerna för sjukförsäkringen innebär att den sjuke ska ut i arbetslivet så snart som möjligt.

– Jag har full respekt för hennes svåra situation. Men numera börjar vi ganska tidigt i sjukdomen att titta på sätt för sjuka att komma tillbaka till systemet. Statistik visar att många har känt sig dåliga men sedan vågat pröva på att jobba och klarat mer än de trodde, säger Svante Borg.

Är det verkligen meningen att sjuka ska jobba?

– Vi gör en bedömning av arbetsförmågan. Har du arbetsförmåga ska du inte längre vara sjukskriven. Det är just den här brytningen som är svår, säger Svante Borg.

"Tror på rätt bedömning"

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet.

– Jag känner starkt för den här kvinnan och hennes situation och jag hoppas och tror innerligt att hon ska ha en bra kommunikation med Försäkringskassan och få en rätt och riktig bedömning. Och är det så att hon inte är nöjd så finns det möjlighet att överklaga, säger hon.

Men är det generellt sett rätt att en person i Sara Sundlins situation ska jobba?

– Alla ska inte gå över till Arbetsförmedlingens introduktion. De undantag som finns är de som ligger på sjukhuset, står under daglig vård och behandling, har psykisk ohälsa eller om ens hälsotillstånd riskerar att försämras. Med den bakgrund att det finns undantag utgår jag från att Försäkringskassan gör en riktig bedömning.

Följ ämnen i artikeln