Här är årets nya trädgårdstrender

avKarin Holmberg, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett extra rum för villaägaren

1 av 2 | Foto: Sxc.hu
Ett växthus står högst upp på önskelistan för många som har en trädgård.

Köksträdgårdar och växthus är måsten i trädgården 2010.

Men framförallt satsar villägarna på "färdiga trädgårdar".

–Den moderna människan vill inte plantera nu och njuta om fem år. Vi vill plantera och njuta direkt, säger trädgårdsdesigner och trädgårdsmästaren Hillevi Liljeström.

De senaste åren har trädgården blivit ett extra rum som villägaren planerar lika noga som resten av huset.

–Tidigare renoverade villägaren villan för att den skulle passa just deras behov men trädgården lämnade man åt sitt öde. Nu ser ofta villägarna sin trädgård som ett extra rum som ska passa familjens behov och stil, säger Hillevi Liljeström som jobbar som trädgårdsdesigner på Stocksund garden design.

Tar hjälp av proffsen

Det har också, enligt Liljeström, blivit vanligare att man hyr in hjälp med sin trädgård.

–Ofta köper man inte ett hus för att bo där hela livet därför vill man njuta av trädgården direkt. Har man inte kunskapen om hur man planterar och fixar trädgården bäst tar man hjälp av proffsen för att få den precis som man vill ha den.

Tydliga trender

När det gäller trender för 2010 tycker Hillevi Liljeström att man kan prata om två helt olika inriktningar. Den första är den stylade och piffade trädgården som fortfarande är mycket trendig.

–Då gäller det att ha mycket snygga krukor och välordnad trädgård. Ofta hittar man designmöbler och loungemöbler i den stylade trädgården.

Den andra trenden handlar om att återskapa det vilda i trädgården och förstärka det.

–Är det en trädgård som har skogsinslag kan man till exempel förstärka det med ormbuskar och andra växter som vanligtvis växer i skogsmiljö. I denna typen av trädgårdar hittar man ofta klassiska trämöbler.

Alla vill ha växthus

Oavsett vilken typ av trädgård man har i övrigt fortsätter växthus och köksträdgårdar att vara ett önskemål för många. Växthus har varit poppis under en lång period men det handlar inte nödvändigtvis om att odla i huset.

–Växthusen ska vara stora och ha plats för bord och stolar. Det ska finnas plats att mysa helt enkelt, säger Hillevi. Sen har de flesta naturligtvis lite tomater, någon exotisk frukt eller vindruvor i växthuset för att få den rätta känslan, säger hon.

Att köksträdgårdar är poppis, tror Hillevi Liljeström, har att göra med att folk gillar att veta vad de stoppar i sig. Har man planterat salladen och morötterna själv behöver man inte vara orolig för hur de har besprutats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM