Hus och hem

Så väljer du den boendeform som passar dig bäst

NYHETER

Villa eller lägenhet

Idog hemmafixare eller bekväm soffpotatis? Här är tipsen till dig som är osäker på vilken boendeform du ska välja.

– Det är en trygghet att ha en egen villa, men det är inget man väljer som första boende, säger Elisabeth Österman, vice ordförande på Villaägarnas Riksförbund.

Vilken typ av boendeform passar dig bäst?
Vilken typ av boendeform passar dig bäst?

Det är en rad faktorer som spelar in när man ska välja boendeform. Det vanligaste är att en hyresrätt är det första boendet men hur ska man tänka sen. Är hyresrätten det bästa alternativet eller vill du äga ditt boende?

Vi har frågat tre experter om vad som utmärker ett boende i hyresrätt, bostadsrätt och villa.

Om du inte gillar hemmafix

En hyresrätt är det absolut vanligaste alternativet första gången man flyttar. En del bor sedan kvar i en hyresrätt hela livet medan andra återvänder på ålderns höst. Karin Hagman, pressansvarig på Hyresgästföreningen, berättar att en hyreslägenhet är ett bra alternativ för den som vill veta exakt vad boendet kommer kosta varje månad och för den som vill ha tid över.

–En hyresrätt är perfekt för den som vill ägna sig åt annat än hemmafix. På det sättet är det en boendeform för alla som vill ha lite mer tid över för varandra, säger Karin Hagman pressansvarig på Hyresgästföreningen.

För dig som vill äga din lägenhet

Bostadsrätten är det perfekta alternativet för dig som vill bo i lägenhet men ändå äga ditt egna boende.

–Det bästa är att en bostadsrätt är ett boende till självkostnadspris, du betalar inte dyra pengar som går rakt ner i fastighetsägarens plånbok, säger Mats Lindbäck informationschef på Sveriges BostadsrättsCentrum.

Lindbäck tycker att en bostadsrätt är ett bra alternativ för den som vill ha möjlighet att påverka sitt boende.

–Man kan renovera invändigt och få det precis som man vill. Om man vill finns det även möjlighet att engagera sig när det gäller gården och fasaden men det är inget tvång. En Bostadsrättsförening kan aldrig tvinga någon att vara aktiv, men det kan vara ganska kul, säger Mats Lindbäck.

Kräver mer

– Att äga en villa kräver betydligt mer av dig som person än till exempel en hyreslägenhet. Stället ska vårdas, trädgården ska skötas och snön ska skottas. Men det är ditt eget ställe, och det är en stor trygghet, säger Österman.

Har man däremot barn, och kan få ekonomin att klaffa, är villaboende det vanligaste alternativet.

– 90 procent av alla barnfamiljer väljer att bo i villa. Närheten till mark och natur gör det till den allra barnvänligaste boendeformen, säger Elisabeth Österman.

Alexander Nilsson, Karin Holmberg,
Minimedia

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem