Passa på och njut, alla som önskar en vit jul

Publicerad:
Uppdaterad:

Vi meteorologer brukar sällan vilja säga något om vädret mer än en vecka framåt. Men just nu verkar prognoserna vara så säkra att vi kan utgå i från att så gott som hela Sverige får en vit jul. Och för andra året i rad har vi fått en ordentlig start på vintern.

Förra vintern blev en perfekt vinter tycker jag. Snön la sig strax innan jul hemma i Uppsala och stannade kvar, utan att slaska bort, i ett par månader.

I övrigt har vintrarna oftast varit milda och slaskiga i en stor del av Sverige de senaste cirka tjugo åren. ”Ovinter” brukar jag kalla den här mörka årstiden när det borde vara vinter enligt almanackan, men då termometer och brist på snö säger oss att det inte alls är vinter.

Det är kanske som tror att barndomens vintrar alltid var vita. Och visst, lite mer snö och lite längre vintrar var det på 1900-talet.

Men dessutom är det en psykologisk process i hjärnan. Eftersom vi samlar på oss så stora mängder information under vårt liv ser minnet till att gallra bort mycket av de onödiga detaljerna.

Vi kan fortfarande minnas de dagar vi var ute och lekte i snön när vi var små. De dagar som var gråa och slaskiga och regniga, på jullovet eller sportlovet, förknippar vi däremot inte med vinter.

Det var exempelvis fem milda vintrar i rad i början av 70-talet. Det har säkert många av oss som är födda på 60-talet ”glömt bort”. Om vi satt inne hela jullovet kan vi inte skilja det minnet från en regnig dag från en annan del av året.

Vinter, snö och skidåkning stoppar minnet däremot undan i ett speciellt fack, och när vi tänker ”barndomens vintrar” så är det nästan uteslutande den typen av minnen vi minns.

Men våra två senaste vintrar till trots. Globalt är trenden tydlig. Det blir långsamt varmare på jorden. Årets november blev globalt den varmaste novembermånaden som uppmätts, och allting pekar på att 2010 blir det varmaste året i statistiken. De av oss som vill ha vita jular får passa på och njuta i år!

God jul!

Pär Holmgren

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN