”Norrmännen är självgoda typer”

avJosefine Hökerberg, Mikael Stengård

NYHETER

USA:s Osloambassadör raljerar över Norge visar nya Wikileaks-dokument

Foto: Norge firar 17 maj.

De är självgoda typer som tror att de spelar en betydande roll i världens fredsarbete.

Men i själva verket tål de inte kritik och har en bristande arbetsmoral.

Så beskrivs norrmännen av USA:s förra Osloambassadör Benson K. Whitney.

– Det stämmer inte in på mig eller mina norska vänner, säger norska skådespelerskan Grynet Molvig till Aftonbladet.

Foto: USA:s förra Osloambassadör Benson K. Whitney.

Benson K. Whitney avgick som USA:s ambassadör i Norge förra året. Men under sina fyra år i Norge lärde han känna norrmännen mycket väl – om man få tro honom själv.

I rapporter som Whitney skickat hem till Washington beskriver han norrmännens personlighetsdrag mycket noggrant – och det är allt annat än smickrande.

– Norrmännen tror uppriktigt att det är något positivt med att vara norsk, och att Norge har en speciell roll när det gäller att främja fred i världen, skriver Whitney i en rapport från förra året, enligt de Wikileaks-dokument VG läst.

Låg arbetsmoral

Ambassadören raljerar också över Norges första kvinnliga statsminister Gro Harlem Brundtlands klassiska citat ”det är typiskt norskt att vara snäll”.

– Det citatet verkar ha levt sitt eget liv, och nämns ofta som en bra summering av den norska identiteten, skriver Whitney.

Han skriver också att oljerikedomen har gett norrmännen ”en låg arbetsmoral”.

"Svårt med kritik"

Dessutom har de svårt att ta kritik – ”de som inte är eniga med dem, avfärdas med att vara ute på moraliska villovägar”, rapporterar VG.

– Jonas Gahr Støre (Norges utrikesminister) representerar på många sätt det norska storhetsvansinnet. Men han är på inga sätt unik, skriver ambassadören till Washington.

Norge beskrivs också som en bra samarbetspartner, men inte en som man kan lita på.

– Det som gör Norge till en driftig och bra samarbetspartner, kan också göra dem till en ”lös kanon”, skriver Whitney.

Intressant arbete

Ambassadören säger sig också veta varför norrmännen röstar nej till EU-medlemskap: ”De tror inte att EU kan möta Norges standard”, skriver han.

De norrmän som Aftonbladet talat med känner inte igen sig i amerikanens beskrivning. Dessutom verkar de upprörda över innehållet.

– Jag här läst artikeln men vill inte kommentera den. Du förstår säkert varför, säger Sällskapsresans Jon Skolmen lakoniskt över telefon från Kanarieöarna.

– Inga kommentarer, säger meteorologen Tone Bekkestad.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

USA