För hundan, ta vovven till arbetet

Chefer positiva till fyrbenta på jobbet

Lyckad jycke ”Mina chefer vill ha in djur i verksam­heten”, säger Sussi Björklund. Här står hon med Ingrid Sigfridsson och hunden Julle.
Lyckad jycke ”Mina chefer vill ha in djur i verksam­heten”, säger Sussi Björklund. Här står hon med Ingrid Sigfridsson och hunden Julle.

Vill du ta med din hund till jobbet?

Fråga din chef, chansen är nämligen stor att du får ett ja.

Det visar en ny undersökning.

– Mina chefer är väldigt positiva, säger Sussie Björklund, 52, som tar chihuahuan Julle med sig till jobbet på ett äldreboende.

En studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att mer än varannan hundägare skulle vilja ta med sin hund till jobbet om de fick. Men få vågar fråga. ­Åtta av tio arbetsgivare är omedvetna om denna önskan.

Sussie Björklund har haft hunden med från första arbetsdagen på servicehuset Hornstull i Stockholm.

– Mina chefer vill ha in djur i verksamheten, säger hon och berättar att chihuahuan Julle är populär både bland personalen och de boende.

Var positiva

Enligt SLU:s undersökning är Sussie Björklunds chefer inte unika. Hela 59 procent av de tillfrågade arbetsgivarna tyckte att en hund kunde bidra till en mer social och trivsam arbetsmiljö.

– För mig är det väldigt bra att kunna ha med Julle. Men jag ser även att det ger mycket till de äldre, säger Sussie Björklund.

Mest tid spenderar Julle hos 87-åriga Ingrid Sigfridsson.

Min typ är populär.
Min typ är populär.

– Han gillar att leka. Men vi vilar en del i soffan också. Jag tycker det är väldigt trevligt och trivs fantastiskt bra här på Hornstull, säger Ingrid Sigfridsson.

Men även för de riktigt sjuka på äldreboendet har hunden en positiv effekt menar matte Sussie Björklund.

– Vissa dementa sitter i sin egen värld, men när de får hunden i knät ser man hur ögonen börjar lysa, det är fantastiskt att se.

Allergiker

Men hundar kan också skapa problem. Det menar Ingalill Bjöörn, ordförande i Astma- och allergiförbundet som säger sig märka av en utveckling där allt fler tar med sin hund till jobbet.

– Det riskerar att utestänga ­allergiker från allt fler jobb och det kan vi inte acceptera, säger hon.

Publisert: