Tre gripna i Norge för terroristplaner

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-08

Har kopplingar till
nätverket al-Qaida

Tre män är gripna i Norge misstänkta för planera terroristbrott.

Enligt nyhetsbyrån AP har de kopplingar till terrornätverket al-Qaida.

Vid 11.30 inleddes en presskonferens ledd av den norska säkerhetspolisen, PST.

De tre män som gripits – två i Norge och en i Tyskland– ska ha planlagt en terroristaktion. En av männen är en norsk medborgare med uigurisk bakgrund, medan de andra två kommer från Irak och Uzbekistan och innehar uppehållstillstånd i Norge.

Inget om al-Qaida

Alla tre bor i Oslo och ska ha ingått i en mindre terrorgrupp. Den norska säkerhetspolisen bekräftade att personerna hade kopplingar till al-Qaida, men ville inte beskriva saken närmare.

PST ville inte heller berätta om vilken typ av terroraktivitet de tre männen planerade, eller var det eventuella dådet skulle äga rum.

Däremot meddelades att man samarbete med både amerikansk och brittisk underrättelsetjänst under den spaning man bedrivit mot männen.

Ville inte gripa

Enligt PST var man egentligen inte redo att gripa de tre männen, då man egentligen ville samla in mer bevis. Men då uppgifter om ett förestående gripande läckt ut till media tvingades man att agera.

Vid 13.30 på torsdagen kommer den norske statsministern Jens Stoltenberg att hålla en presskonferens för att kommentera händelsen.