Nära 200 tips har kommit in

Av: Linda Hjertén, Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

”Många pekar på personer i Linköping”

1 av 3 | Foto: polisen
Polisen gick ut med en fantombild av den misstänkte gärningsmannen och fick in mellan 150 och 200 tips. Ändå förblir mordet olöst.

Det gamla dubbelmordet i Linköping kan vara på väg att lösas.

Sedan polisen gått ut med en fantombild av den misstänkte gärningsmannen har mellan 150 och 200 tips kommit in.

– Många av namnen är nya och vi kommer att ta tag i flera tips direkt, säger utredningsledaren Jan Staaf.

Fantombilden av gärningsmannen har tagits fram av Linköpingspolisen med hjälp av länskriminalen i Stockholm. Det handlar om en man som då, år 2004, var i 20-årsåldern och som uppmärksammats i närheten av platsen där 8-åriga Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson blev brutalt mördade.

Endast ett vittne

Fantombilden bygger på minnesbilder från endast ett vittne men fler vittnen har fått se bilden och uppger att det liknar den person de såg den aktuella morgonen.

– Han betedde sig märkligt. Han höll händerna lite konstigt och hade ett förvridret ansikte, som om han mådde väldigt dåligt, säger Jan Staaf.

– En av teorierna är att det rör sig om en psyksjuk man, säger han.

På fredagen hade mellan 150 och 200 tips kommit in till polisens tipsmottagare.

– Nu ska jag ha ett möte med mina tipsmottagare. Då ska vi gå igenom tipsen och prioritera dem. Nästa steg är att fortsätta det metodiska arbetet för att lösa det här.

Om fantombilden och tipsen inte leder till att fallet löses är Jan Staaf beredd att ta emot hjälp utifrån.

– Löser vi det inte då så har jag begärt att granskare från Rikskriminalpolisen ska komma hit och se på det här med friska ögon.

Men han känner sig hoppfull och är nöjd med de tips som kommit in.

– Jag hade förväntat mig betydligt fler konstiga tips. Men vi har fått in många som pekar på personer som bor i Linköping. Flera av tipsen kommer vi att gå vidare med omgående.

Betedde sig udda

Mannen på fantombilden har förekommit i utredningen tidigare och det är många av varandra oberonde vittnen som uppmärksammat honom efter dådet i närheten av mordplatsen. Han var tunnklädd trots att det den 19 oktober bara var 7-8 grader varmt och regnigt. Han betedde sig även väldigt udda.

– Många har talat om en person som sticker ut den här dagen, som såg väldigt konstig ut. Han såg frusen ut och såg ut att må väldigt dåligt. Några säger att hans ansikte var alldeles förvridret och han höll händerna konstigt. Han hade också bara en beige, rundhalsad tröja på sig den där ruggiga, regniga morgonen, säger Jan Staaf.

Polisen säger att det är viktigt att betrakta fantombilden med kritiska ögon, att ha klart för sig att den inte är ett fotografi, utan en bild skapad på teknisk väg.

– Vi kan heller inte säga att personen på bilden är mördaren, men kommer man och går från mordplatsen några minuter efteråt finns det risk för att man är inblandad, säger Staaf.

Blev vittne

Det var den 19 oktober 2004 som 8 år gamla Mohammad Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svensson höggs ihjäl på Åsgatan i Linköping. Gärningsmannen attackerade först Mohammad med besinningslöst våld.

Polisen tror att Anna-Lena Svenson därefter råkade passera och blev vittne till avrättningen. Med ett paraply i ena handen och en väska full med böcker i den andre flydde hon springande från platsen tillbaka mot sin bostad. Efter bara några meter hann mördaren ifatt henne.

Han högg henne flera gånger i ryggen och sedan också framifrån när hon sjönk ihop. Därefter avlägsnade han sig lugnt från platsen.

"Han var så ung"

Polisen säkrade snabbt mordvapnet, en gammal sliten och sladdrig Butterflykniv. De hittade även en mössa med ett cendréfärgat hårstrå som kom från mördaren. Men trots att polisen haft mördarens dna och över 800 män dna-testats under de snart sex år som gått har inte någon misstänkt gripits.

– Vi hoppas hela tiden att vi är nära en lösning. Vi har säkrat spår från brottsplatsen och flyktvägen och vår förhoppning med fantombilden är att någon ska känna igen drag hos personen så vi äntligen kan hitta gärningsmannen, säger Jan Staaf till Aftonbladet.

Den nu eftersökte mannens ålder stämmer överens med Anna-Lena Svenssons sista ord som handlade just om sin baneman:

– Han var så ung – ungefär i 20-årsåldern, hörde vittnen henne säga innan hon dog.

Publicerad: