”Jag avrättas om jag återvänder”

Av: Nneka Amu

Publicerad:
Uppdaterad:

Vännerna hängdes – nu utvisas Reza till Iran

TYSTAR REGIMKRITIKEN Hittills i år har 230 personer avrättats i Iran, bland annat tre av Reza Barzjanehs vänner. Bilden är från en annan avrättning.
Foto: AP
TYSTAR REGIMKRITIKEN Hittills i år har 230 personer avrättats i Iran, bland annat tre av Reza Barzjanehs vänner. Bilden är från en annan avrättning.

Reza Barzanjeh fruktar för sitt liv.

Han ska utvisas till Iran där tre av hans vänner hängdes i förra veckan. Migrationsverket tror inte på de uppgifter han har lämnat.

– Jag vet att jag kommer att dö om jag återvänder, säger han.

Foto: CAROLINA BYRMO
Reza Barzjaneh.

Farzad Kamangar, Farhad Vakili och Ali Heidarian.

Han darrar på rösten när han nämner deras namn. De var vänner och alla fyra aktiva i kampen för ett demokratiskt Iran.

Nu är vännerna döda. Hängda av den iranska regimen den 9 maj.

Hittils i år har 230 personer år avrättats i Iran och just nu väntar 17 personer på samma öde.

Arbetade politiskt

Ändå har Migrationsverket beslutat att utvisa Reza Barzanjeh. De tror inte på den historia han berättat. Att han som kurdisk journalist arbetade ”undercover” för moståndsrörelsen och infiltrerade den iranska statstelevisionen i flera år.

I dag lever Reza Barzanjeh på hemlig adress i Sverige. Han går till jobbet som lokalvårdare varje dag, men bär på en ständig rädsla att bli upptäckt, gripen av polisen på gatan.

– Men när jag tänker på mina döda kamrater tappar Migrationsverkets beslut betydelse. Jag vet att jag kommer att avrättas om jag återvänder. Till skillnad från de andra arbetade jag även politiskt, säger Reza Barzanjeh.

Kvar i huset i Iran finns frun Nadia och sonen Aram, 17. Båda har hämtats till förhör och under hot pressats på information om var Reza är.

”Åberopa nya skäl”

Att Rezas vänner i Irak avrättades för några dagar sedan är ingenting Jörgen Broman, ansvarig beslutsfattare på Migrationsverket, vill kommentera:

– Reza är välkommen att skicka in en ny ansökan där han åberopar nya skäl. Sedan får vi titta på vad han för koppling till de här människorna och se om det finns en hotbild kring honom.

Publicerad: