Askmoln över södra Sverige

NYHETER

Zon två upp till Söderhamn
– inga flygplatser stängda

Askmolnet har åter dragit in över Sverige.

Luftrummet upp till Söderhamn är klassat som zon två.

Men inga flygplatser berörs.

Luftfartsverkets nya prognos över askans framfart, som uppdaterades klockan 21 på onsdagskvällen, visar att askmolnet från Island har dragit in söderifrån.

Det täcker nu luftrummet över södra Sverige och ut över Östersjön.

Området söder om en linje från Oslo till Söderhamn är klassat som zon två.

Flygbart ändå

Askan finns i luften mellan 6 100 och 11 000 meter, vilket innebär att det är fritt att flyga över eller under. Med särskilt tillstånd från Transportstyrelsen går det även att flyga genom askan.

– Bedömningen är att det här inte har någon större påverkan på flygtrafiken i Sverige. Det här är inget som berör några flygplatser, säger Carl Selling, kommunikationsdirektör på LFV.

– Det går rakt ner från Island, rundar Spanien och kommer upp genom Centraleuropa till oss, som en stor ostbåge kan man säga.

Resten av svenskt luftrum är fritt från aska och klassas som zon tre.

Drar bort i natt

Luftfartsverket räknar med att askmolnet över södra Sverige löses upp och försvinner under torsdagsmorgonen.

I Europa är ett område från norra Marocko, Iberiska halvön via södra Frankrike, nordvästra Italien och Schweiz klassat som zon två. Även luftrummet över Danmark, södra Tyskland och Polen, Bulgarien och Rumänien klassas som zon två på högre höjd.

– Det finns en tendens att under morgondagen kommer det här över Centraleuropa också att släppa, säger Carl Selling.

Ett stort zon ett-område rör sig sakta söderut över Atlanten. Där är flygning förbjuden under 6 100 meter. Eftersom flygen över till USA oftast går högre än så berörs inte dessa, enligt Luftfartsverket.