Stopp för studentflak i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Studenter rasar över Trafikkontorets beslut

Studenter i Stockholm är på krigsstigen.

Orsaken: Studentflaken i de centrala Stockholm förbjuds.

– Det förekommer bland annat kastade ölflaskor, säger Mats Freij på Trafikkontoret.

Benjamin Burstein, 19, tror inte att en enda student stöder förbudet.
Benjamin Burstein, 19, tror inte att en enda student stöder förbudet.

Studentflaken i de centrala delarna av Stockholm kommer att förbjudas. Anledningen till förbudet är att det pågår många gatuarbeten i centrum och att framkomligheten i Stockholm begränsas kraftigt. Men Mats Freij, informationschef vid Trafikkontoret, gör ingen hemlighet av att personskadorna som följt när studenter trillat av fordon spelat in när beslutet fattats.

"Kastat öl"

– Det där är en polisiär fråga i första hand. Men det är klart att vi haft en diskussion med polisen kring säkerheten. Att folk trillar av mitt inne i city spelar in när det gäller ett förbud för studentflak. Vi måste självklart ta ansvar för säkerhetsfrågorna.

– Sedan förekommer det annat stök med kastade ölflaskor också under resorna inne i stan som innebär stopp i trafiken och trängsel, säger Mats Freij.

Studenter rasar

Förbudet gäller från och med måndag, eller så fort förbudsskyltarna kommer upp. Förbudet retar gallfeber på studenterna i Stockholm som bland annat bildat protestgrupper på Facebook.

Benjamin Burstein, 19, har pluggat Handel och administration inriktning turism vid Frans Schartaus gymnasium. Han är även studentansvarig på skolan.

– Detta kommer som en chock för oss, ingen visste om det. Här har man gått i skolan i 13 år och sett fram emot den här dagen ända sedan man började, men nu får 10 000 studenter inte störa trafiken inför bröllopet, tycker den här Freij och någon enstaka till. Det känns som att man blivit lurad på sitt livs första dag, säger Benjamin Burstein.

Senaste i går åkte Benjamin på ett studentflak. Allt gick lugnt och städat, menar han.

Men har det inte varit en hel del stök?

– Det har förekommit. Och man borde kanske införa lite regler, kanske minska antalet personer på flaken, eller ta bort alkoholen. Det finns mycket man kan göra. Men då borde man också föra en öppen dialog med oss studenter kring det här. Det har inte hänt, säger Benjamin Burstein och tillägger att han har ett massivt stöd i ryggen.

– Det är fortfarande massor av studenter som ännu inte tagit studenten. Det finns inte en enda som ställer sig bakom det här förbudet, det kan jag lova.

Publicerad: