Nyheter

Gripandet av Assange utlöste cyberkrig

Av: 

David Levin

NYHETER

Gripandet av Julian Assange har utlöst ett cyberkrig där attacker och motattacker från båda sidor skapar kaos.

– Det är vilda västern på nätet just nu, säger it-säkerhetsexperten Joakim von Braun.

Wikileaks supportrar och motståndare utkämpar ett krig på internet. Det handlar om att överbelasta varandras anslutningar och att krascha företags hemsidor.

Och det handlar om en helt ny typ av internetaktivism.

En överbelastningsattack sker vanligtvis genom att en mängd internetanvändare luras att ladda ner ett program. Sedan kan den som kontrollerar programmet använda datorerna för att attackera en viss sajt.

I kriget mot Wikielaks motståndare är det annorlunda. Många hundra användare har frivilligt laddat hem program som låter deras datorer kontrolleras – en sorts gräsrotsaktivism.

– Det är en helt ny typ av attack, det har ännu inte prövats juridiskt vad den som laddar ned ett sådant program har för ansvar, säger Joakim von Braun, expert på it-säkerhet.

Mastercard angrips

Nätaktivistgruppen Operation Payback sysslar vanligtvis med överbelastningsattacker mot underhållningsföretag som kämpar mot piratkopiering. Nu lägger gruppen i stället sin kraft på att stödja Wikileaks, eller snarare förstöra för avslöjarsajtens motståndare.

Vid 11-tiden i dag utannonserades i gruppens chattkanal: "Nuvvarande mål: Mastercard.com". Mastercard har stoppat alla betalningar till Wikileaks.

En stund senare var det omöjligt att nå Mastercards hemsida.

– Under natten har fler anslutit sig, vilket gör att man rent tekniskt sett kan anfalla större servrar. Syftet med attacken på mastercard är att orsaka märkbara ekonmiska förluster, säger en insatt källa till Aftonbladet.

Attacker och motattacker

Men även Wikileaks motståndare mobiliserar. Motståndargrupperna har i sin tur lanserat DDoS-attacker mot Wikileaks-supportrarna.

– Wikileaks motståndare är dels olika hackergrupper som tidigare har angripit islamister och piratkopiering. Men det finns också nya grupper som jag tror består av människor som ogillar Wikleaks. För att sajten sprider uppgifter som kan skada USA eller innebära risker för enskilda personer som är namngivna i de läckta telegrammen, säger Joakim von Braun.

Domänen Wikileaks.org stängdes ner redan förra veckan, då överbelastningsattacker gjorde hemsidan omöjlig att nå. Men avslöjarsajtens innehåll har kopierats till en mängd servrar och finns tillgängligt på mer än 500 platser på nätet, enligt Wikileaks egna uppgifter.

Tidigare på morgonen var advokat Clas Borgströms hemsida kraschad. Borgström är ombud för de båda kvinnor som har anmält Assange för våldtäkt och sexuellt ofredande. I går var det svenska Åklagarmyndigheten, som beslutat om Assanges gripande, som var under attack. Även betalningstjänsten Paypal.com, som ställt in alla betalningar till Wikileaks har varit under attack.

ANNONS

Nu rusar elpriserna! Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert: