Nu ska Wikileaks chocka världen

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Assange: Täcker alla frågor av betydelse

Räkna med att politiker i USA är nervösa.

Vid 23-tiden i kväll släpps nämligen nya hemliga dokument från avslöjarsajten Wikileaks.

Enligt grundaren Julian Assange täcker det nya materialet "alla frågor av betydelse".

Snart släpps 250 000 dokument på Wikileaks, sajten som publicerar bland annat hemligstämplade dokument och material.

Pressträff i Jordanien

Grundaren Julian Assange höll på söndagseftermiddagen en presskonferens via videolänk till journalister i Amman i Jordanien. Och han räknar med att det nya släppet kommer att skapa uppmärksamhet över hela världen.

– Materialet som vi är på väg att offentliggöra täcker väsentligen alla frågor av betydelse i samtliga länder i världen, svarade Assange på en fråga om avslöjandena främst skulle fokusera på läget i Irak och Afghanistan, skriver TT.

Enligt Assange består de nya dokumenten av intern UD-post från USA:s olika ambassader.

På hemlig ort

Julian Assange valde att inte avslöja var han befann sig, troligtvis på grund av att han är internationellt efterlyst efter våldtäktsmisstankarna i Sverige.

– Den gångna månaden har en stor del av min energi och mina aktiviteter varit inriktade på att förbereda det kommande offentliggörandet av USA:s diplomatiska agerande, sa Julian Assange.

Bildt kritiserar

Utrikesminister Carl Bildt har på sin blogg skrivit om kvällens förväntade avslöjande på Wikileaks som han tror kommer att göra skada.

"Att detta varit möjligt är i sig höggradigt anmärkningsvärt och kommer att ha påtagligt negativa konsekvenser allra främst för USA", skriver Bildt på sin blogg.

Bildt skriver vidare att eventuella pinsamheter som uppmärksammas tidvis kommer att glömmas bort, men att Wikileaks offentliggörande kan leda till mindre kommunikation mellan stater.

Har fått dokumenten

Tidningarna El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian och New York Times har enligt Wikileaks i förväg fått ta del av materialet och förväntas publicera Wikileaks-relaterade artiklar under söndsagskvällen.

Vid 18-tiden skrev Wikileaks på sin twitter att man utsattes för en nätattack och under dagen har hemsidan periodvis legat nere.

Publicerad: