Nyheter

Varannan beredd lämna svenska kyrkan

NYHETER

Biskop Caroline Krook: Sorgligt, det kan bli som i England – kyrkor blir ölpubar

– På lång sikt skulle det kunna bli som i England – att några av våra fina landsortskyrkor blir outlet-butiker och ölpubar, säger biskop Caroline Krook.
– På lång sikt skulle det kunna bli som i England – att några av våra fina landsortskyrkor blir outlet-butiker och ölpubar, säger biskop Caroline Krook.

Fler än varannan kan tänka sig att lämna svenska kyrkan – för att spara pengar.

Det blev resultatet när aftonbladet.se frågade läsarna.

– På lång sikt skulle det kunna bli som i England – att några av våra fina landsortskyrkor blir outlet-butiker och ölpubar, säger biskop Caroline Krook till aftonbladet.se.

Den som senast fredag går ur svenska kyrkan slipper kyrkskatten nästa år. Och dagens fråga på aftonbladet.se var på torsdagen: ”Kan du tänka dig att gå ur kyrkan för att spara pengar? ”

När 61.504 läsare hade svarat sa: 53.1 procent ja och 32.3 procent nej.

– Det är högre än jag trodde. Vi visste att det fanns en zon med människor där medlemskapet inte är viktigt, men det var fler än jag trodde, säger Caroline Krook till aftonbladet.se.

”Man har inte riktigt tänkt efter”

– Om man tycker att religion bara är dumt och fånigt kan jag ha förståelse förr om man inte vill vara med i kyrkan.

Hur känns det om det bara handlar om att man vill spara några tusenlappar om år?

– Jag tycker det är väldigt sorgligt och jag tror att man inte riktigt har tänkt efter.

Caroline Krook lyfter fram solidaritetsskälet som det viktigaste. Hon ser kyrkan som en viktig samhällsfunktion.

– På lång sikt skulle det kunna bli som i England – att några av våra fina landsortskyrkor blir outlet-butiker och ölpubar, säger Caroline Krook.

”Måste bli synliga”

– Och att vi inte kan utföra vår diakonala verksamhet eller vår barnverksamhet.

Har ni varit dåliga att förmedla vad man får?

– Det har vi säkert. Vi har i dagarna haft en stor kampanj i dagspressen om vår verksamhet, men vi har säkert varit urdåliga på det.

Vad kan ni göra?

– Vi måste göra vår verksamhet synlig så att man vill vara med och stödja den. Många säger att man inte har någon nytta av kyrkan. Men det finns många saker man betalar skatt för som man inte själv har nytta av, men som är viktigt att det finns.

Stödja solidariskt

– Det blir fel om man jämför det med en klubb där man inte deltar i klubbens verksamhet. Kyrkan är en samhällsverksamhet som man solidariskt kan stödja.

Caroline Krook betonar också att den som går ur kyrkan inte får ta del av allt den erbjuder. Till exempel får man ingen begravningsgudstjänst i kyrkan.

– Man kan inte köpa en begravning. Tillhör man inte kyrkan blir man i de allra flesta fall inte begravd i kyrkan, säger Caroline Krook.

– Om man går ur kyrkan är det viktigt att man talar om det för sina anhöriga så att de inte står chockade och får höra av prästen att man gått ur och inte kommer att begravas i kyrkan.

Mattias Lundell

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter