Nyheter

Chico, 29: Jag skiter totalt i samhället

NYHETER

NORRTÄLJE

Gangstergänget FFL ligger bakom bankkupper, grova rån och bilkapningar.

De har kommit över flera miljoner.

- Vi är så utanför samhället som man kan bli. Det finns ingen återvändo, säger "Chico", 29.

Chico tjänar av ett straff på Norrtälje- anstalten. Han är medlem i FFL, "Fucked for life", och ser gänget som sin "familj". - Vi litar på varandra till 100 procent.
Chico tjänar av ett straff på Norrtälje- anstalten. Han är medlem i FFL, "Fucked for life", och ser gänget som sin "familj". - Vi litar på varandra till 100 procent.

Polisens kommission för särskilda insatser (SGI) har i flera år fört ett regelrätt krig mot de kriminella i södra Storstockholm.

FFL är polisens värsta fiende. Förkortningen står för "Fucked for life", som kan översättas till "körda för hela livet".

- Vi är omkring 15 personer som är tungt kriminellt belastade. Vi är dömda för rån och bankboxsprängningar, säger "Chico".

Är "yrkeskriminella"

Aftonbladet träffar honom på Norrtäljeanstalten där han avtjänar flera års fängelse för en bankboxsprängning i Borensberg.

Han tar avstånd från gruppvåldtäkten.

- De som nu sitter häktade har ingen koppling till FFL.

"Chico" beskriver sig och sina "bröder" som yrkeskriminella.

- Vi har inga vanliga jobb och kan inte få det heller. Jag har aldrig varit anpassad till samhället, jag skiter fullständigt i det. Det har bara blivit så, säger han.

Polisen länkar FFL och deras medhjälpare till mängder av grova brott. De har bland annat åkt runt med snabba båtar i Stockholms skärgård och sprängt bankboxar i kustnära bebyggelse.

Kupperna har varit välplanerade. "Knasvakter", som kallas så därför att de inte får veta mer än nödvändigt, placeras ut för att spana efter poliser.

Sprängladdningen blåser ut bakstycket på bankboxen. Sedan slår någon sig in i lokalen och tar sedlarna.

Avhoppare får hjälp

FFL är också känt för spektakulära rån. En medlem står åtalad för värdetransportrånet i Landskrona som gav 14,3 miljoner kronor.

- De är farliga i många situationer. De är inblandade i grov brottslighet och vi träffar ofta på dem med vapen. De mest aktiva pratar om och planerar brott dygnet runt. Brott är deras liv, säger Fredrik Gårdare, gruppchef på SGI.

Polisen erbjuder hjälp åt dem som vill hoppa av.

- Vi kan ställa upp för dem, även om det är mycket svårt att bryta sig loss. Det handlar om praktisk hjälp och skydd när man är utsatt för hot, säger Fredrik Gårdare.

FFL har hämtat inspiration från gangstergängen i USA.

- Det bygger på den amerikanska gängkulturen, vi har valt att följa den mallen. Vi ställer upp för varandra till 100 procent, säger "Chico".

Fängelse = medlem

- Det började för länge sedan. Vi var ett gäng polare, uppväxta i Salem och Tumba, som åkte in och ut ur fängelset. Tatueringarna kom till under en Thailandsresa.

I FFL ingår både svenskar och invandrare. De flesta sitter i dag bakom murarna. För att bli medlem måste man ha suttit inne en längre tid. FFL-tatueringen är medlemsbeviset.

Andreas Harne, Camilla Norström

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter