Pigga upp din trädgård

NYHETER

Stenläggning och perenner sätt piff på täppan

1 av 5

TV4-succén ”Äntligen hemma” har blivit bok. Exklusivt för Aftonbladet delar Bo Rappne med sig av sina bästa trädgårdstips.

Gröna fingrar - ingen match.

– Bara man fattar hur det funkar i naturen, så är det inte så svårt att lyckas med sin trädgård, säger Bo Rappne, trädgårdsmästare.

Han har samlat sina bästa tips i boken ”Bosses bästa” (Natur och Kultur).

– Jag vill försöka förklara hur allt hänger ihop. Förstår man bara varifrån växterna hämtar sin kraft och samspelet mellan rötter och bladverk kommer de gröna fingrarna automatiskt.

Vad är viktigt att tänka på?

– Jorden! En bra jord är ett måste, även om den kostar lite mer. Lågprisjorden är dålig och har man en gång provat en riktigt bra och fet jord, så är man fast. Då vill man inte ha något annat.

– Hellre en bra, dyrare jord och billigare plantor än tvärtom.

– Sedan gäller det också att jobba med jorden i rabatterna. Är den lerig och kompakt och spricker vid torka måste man tillföra organiskt material. Antingen två till fyra centimeter kogödsel på våren, eller kompostjord.

Det är dyrt med trädgård - har du några spartips?

– Trädgård tar tid, det är bara att inse. Ett sätt att vara ekonomisk är att göra rabatter hälften så stora som man tänkt sig dem. När perennerna har vuxit till sig kan man dela dem och samtidigt passa på att utöka rabatten.

– Man kan också byta fröer och växter med varandra. Genom att kompostera organiskt avfall slipper man köpa kogödsel.

Tre måsten i din trädgård?

– Det finns så mycket... En kompost är oumbärlig. Sedan måste man rensa ogräs i tid. Låter man ogräset blomma och gå i frö blir det jobbigare att bli av med det.

– För mig är det viktigt att umgås i trädgården. Därför klarar jag mig inte utan grillen.

Chatta

Läs också:

Anna Kult

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård