"Jag har högst två år att leva"

Publicerad:
Uppdaterad:

Greps under knarkorgie - kan dö före rättegången

Den tyske konstprofessorn Jörg Immersdorf som greps med prostituerade och kokain på ett hotell är döende.

Han lider av dödlig sjukdom och har högst två år till att leva.

- Min fru vet vad som händer, säger Jörg Immersdorf.

I VÄNTAN PÅ DÖDEN Gerhard Schröders vän Jörg Immendorf greps nyligen efter en sex- och knarkorgie. Nu avslöjas det att Immersdorf är dödssjuk i muskelsjukdomen als.
I VÄNTAN PÅ DÖDEN Gerhard Schröders vän Jörg Immendorf greps nyligen efter en sex- och knarkorgie. Nu avslöjas det att Immersdorf är dödssjuk i muskelsjukdomen als.

Den 58-årige tyske konstnären och professorn Jörg Immersdorf har sedan 1998 lidit av als - en ovanlig muskelsjukdom som drabbar 20 på en miljon.

Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Immersdorf, som tidigare varit gästprofessor vid Konsthögskolan i Stockholm, hör till de 20 procent av de drabbade som klarar sig mer än fem år.

- Jag har maximalt två år kvar att leva, säger han.

Han har redan mist kontrollen över sin vänstra hand som han målat med. I stället har han lärt sig måla med den högra.

Konstnären säger nu att sjukdomen är förklaringen till varför han greps av polis med elva prostituerade kvinnor och stora mängder kokain på fashionabla hotell Steigenberg i Düsseldorf.

Frun var på semester

Orgien på lyxhotellet ägde rum medan Jörg Immersdorfs 27-åriga hustru Oda befann sig på semester hemma i Bulgarien med parets tvååriga dotter.

- Min fru tolererar det jag gör.

Immersdorf hör till den tyske förbundskanslern Gerhard Schröders vänner. Vid Schröders statsbesök i Ryssland i våras var Immersdorf medbjuden.

Nu väntar Immersdorf åtal för kokaininnehav. Men han kan vara död innan rättegången börjar.

Asbjørn Svarstad

Publicerad: