Nyheter

Så blir du en Nobel-vinnare

NYHETER

Satsa pengar på rätt författare och bli rik

MALMÖ

Årets nobelpristagare i litteratur blir poeten Adonis.

Det tippar den brittiska vadslagningsfirman Ladbrokes.

Förra året prickade Ladbrokes in att J M Coetzee skulle få priset - och fick rätt.

lågoddsare Den syrisk-libanesiske poeten Ali Ahmad Said, mer känd som Adonis ger bara 2,50 gånger pengarna om han får priset.
lågoddsare Den syrisk-libanesiske poeten Ali Ahmad Said, mer känd som Adonis ger bara 2,50 gånger pengarna om han får priset.

Den syrisk-libanesiske poeten Ali Ahmad Said, mer känd som Adonis, är klar favorit hos Ladbrokes. Han ger bara 2,50 gånger pengarna om han får priset.

- Enligt vår bedömning är det klart att det blir han, säger Douglas Roos, vd för Ladbrokes i Norden.

Tranströmer trea

På andra plats kommer Joyce Carol Oates och på tredje Tomas Tranströmer.

- Vi hoppas naturligtvis att Tomas Tranströmer vinner, men jag tror inte han har en chans, säger Douglas Roos.

Ladbrokes har rankat favoriterna till Nobelpriset genom att anlita ett antal svenska kulturpersonligheter. De har dock inga insidertips.

- Ha, ha. Nej varken ständige sekreteraren Horace Engdahl eller någon annan i Svenska Akademien finns bland våra experter. Men vi avslöjar inte vilka de är.

Det finns ett par saker som talar för att det blir Adonis i år. Dels kommer han från det arabiska språkområdet som varit förbisett en längre tid. Dels har ingen poet fått Nobelpriset sedan polskan Wislawa Szymborska fick det 1996.

Avgörs i morgon

- Det som talar mot Adonis är att han är man. Det är endast nio kvinnor som fått priset och Svenska Akademien kan tycka att det är på tiden att en kvinna får det i år. Därför har vi placerat Joyce Carol Oates högt, säger Douglas Roos.

I morgon avgörs det vem som får rätt. Den som vill satsa på en högoddsare kan välja Don DeLillo eller Inger Christensen - men om Ladbrokes har lika säkra stalltips som förra året är det att kasta pengarna i sjön.

Nobelpriset i litteratur

Tio i topp-oddsen hos Ladbrokes

Per-Ola Ohlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter