Testa själv - är din kollega psykopat?

Kontors- psykopaterna vanligare än forskarna tidigare trott

Inte nog med att man ska jobba, kollegan verkar vara psykopat. Med den känslan går många till jobbet och oron är befogad.

Psykopater är vanligare än forskarna tidigare trott.

Men du kan avslöja dem med ett enkelt test.

Foto: MALIN ARNESSON
kollega med dolda egenskaper Han eller hon kan vara en psykopat. Brittiska forskare har nyligen kommit fram till att psykopater är vanligare än man trott.

Tar din arbetskamrat åt sig äran för arbetet som du utfört? Det kan vara ett tecken på att han är psykopat. Psykopater är vanligare än man hittills trott och en ny studie visar att de har samma hänsynslösa drag som sadistiska mördare, vilket ofta hjälper dem i karriären.

Studiens upphovsman, Robert Hare, professor på universitetet i British Columbia, råder alla att vara mer uppmärksamma på "kontorspsykopaternas" drag.

- Psykopaterna finns var helst du hittar pengar, prestige och makt. Om du arbetar med en psykopat är det viktigt att du är medveten om det. Då har du bättre möjlighet att ta itu med problemet, säger Robert Hare till Sky News.

Men hur tar man "itu med problemet"?

- Det mest uppenbara rådet är att man ska vara på sin vakt och försöka begripa deras motiv och vad de är ute efter, säger Rolf Sandell, professor i klinisk psykologi.

- Känner man misstro, en magkänsla av att man är exploaterad, då ska man dra öronen åt sig.

En av hundra

Enligt studien är en procent av alla människor psykopater. Siffran verkar inte helt orimlig, säger Sandell.

- Det finns många socialt anpassade psykopater. Ett visst mått av hänsynslöshet, egoism och vinningslystnad premieras ju kommersiellt.

Vad finns det för möjlighet till bot och bättring för dessa personer?

- Det går inte att göra något åt det med mindre än att de är missnöjda med sig själva och det hör till sakens natur att de inte är det.

- De uppfattar inte att det är något problem. Istället kallar de sina egenskaper för "drive" och "cleverness", alltså att de är målmedvetna och smarta. Och det är de naturligtvis inte motiverade att göra något åt. Om någon annan är missnöjd med dem säger de bara "vem bryr sig?"

Kontorspsykopaterna kan ibland bekämpas med deras egen medicin, säger Sandell.

- Utnyttja dem tillbaka, utnyttja dina egna psykopatiska drag. För det tror jag alla har, mer eller mindre.

Stämmer detta med din kollega?

Johan Taubert