Kvinnligt vittne svårt misshandlat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-17

Skulle vittna mot sin mans bror i mordfall

Ett kvinnligt nyckelvittne i en mordrättegång i Eksjö fick mycket allvarliga skador då hon misshandlades i tisdags. Hennes man har anhållits som misstänkt.

Han är bror till den man som åtalats i mordrättegången, som ska inledas nästa vecka.

Misstankarna mot den nu anhållne mannen gäller försök till mord. Han hade fått permission från en anstalt i Västsverige, uppger GT.

Mordet, som den kommande rättegången gäller, skedde i januari i en lägenhet i Eksjö kommun. En kvinna mördades och hennes före detta man åtalades på tisdagen som misstänkt för dådet. I lägenheten fanns även den nu misshandlade kvinnan, som ska vittna vid rättegången.

Motivet till misshandeln, som skedde i kvinnans lägenhet i tisdags, är inte klarlagt. Förhören fortsätter med den anhållne mannen.

- Vi har för närvarande ingen riktigt klar motivbild. Men vi är ju bara i början av utredningen, säger kriminalkommissarie Bengt Jonsson i Eksjö till TT.

Det är oklart om mannen kommer att begäras häktad. Enligt Bengt Jonsson har åklagaren till på fredag att bestämma sig.

Ska vittna i rätten

Mordrättegången i Eksjö tingsrätt kommer sannolikt att starta på måndag som planerat.

-Vi får se lite hur det här avlöper och hur hennes tillstånd är. Men vi har målsättningen att i vart fall börja huvudförhandlingen på måndag, säger chefsåklagare Jan Axelsson till TT.

Om den misshandlade kvinnans tillstånd hindrar henne från att höras går det att åberopa de uppgifter som hon har lämnat under förundersökningen, bland annat på ett videoinspelat förhör, konstaterar Jan Axelsson.

Det är han som åtalat den 54-årige mannen för mord på sin före detta hustru. Mannen är också åtalad för grov misshandel av den 30-åriga kvinnan som på tisdagen misshandlades svårt av sin 47-årige make.

Svägerskan mördades

Kvinnan är alltså målsägande i mordrättegången. Det var i hennes dåvarande bostad som mordet på den 43-åriga kvinnan, hennes svägerska, skedde i januari.

Enligt Jan Axelsson har inga hot riktats mot den misshandlade kvinnan inför rättegången.

-Det har inte förekommit någonting sådant, säger han.

Så vitt han kan bedöma finns det inga indikationer på något samband mellan misshandeln och den kommande rättegången.

Kvinnans tillstånd var på onsdagen enligt polisen allvarligt men stabilt.

TT