Tidning hotade avslöja polisens arbete

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjen Westerberg fruktade inte bara att kidnapparna skulle fatta att de ringt polisen.

De var livrädda för att tidningen Expresssen skulle avslöja polisens hemliga operation.

I förundersökningen framkommer att tidningen Expressen genom en läcka mycket tidigt fick kännedom om kidnappningen, något som spädde på familjen Westerbergs oro för sin sons liv.

- Kidnapparna hade meddelat att Erik skulle dödas om polisen kontaktades, därför var de livrädda för att någonting skulle läcka ut i tidningarna och därmed riskera Eriks liv, säger advokat Conny Cedermark som tillsammans med Hans Strandberg företräder familjen Westerberg.

I förundersökningen berättar familjen om den oerhörda stressen och rädslan de upplevde när tidningen Expressen ville publicera uppgifterna. I utredningsmaterialet står att förutom hotet från kidnapparna att inte koppla in polisen "så fanns möjligheten att det hela förstördes av en löpsedel" från Expressen.

- Lars fick till och med lova att de skulle få förstahandsinformation om de höll uppgiften inne ett par dagar tills Erik var anträffad, berättar Birgitta Westerberg för polisen.

Letade i kalender

I förundersökningen framkommer också att en av de misstänkta lagrat en artikel från Aftonbladet med en förteckning över Sveriges rikaste ungdomar - där Erik Westerberg finns med.

Men det framkommer också att de letat i taxeringskalendern som offentliggör vad alla människor i Sverige tjänar. Till Erik Westerberg har en av kidnapparna sagt att de valt honom för att de hittat hans pappa på en sådan lista.

Dessutom avslöjar förundersökningen att kidnapparna på internet sökt och funnit lättillgänglig information om flera andra välkända och mycket rika familjer i Sverige.

Thomas Gustafsson, Camilla Norström

Publicerad: