Bönderna förlorade 100 milj på regnet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Katastrof för många lantbrukare i Småland

De senaste veckornas översvämningar i Småland innebär uteblivna skördar och en katastrof för många lantbrukare.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) Sydost beräknar att lantbrukarna i regionen drabbats av en förlust på över 100 miljoner kronor.

Därför överväger man nu att begära ersättning från staten.

Kyla och regn har ställt till med stora problem för landets bönder. På många platser i landet är skördarna försenade. Men värst är läget i Småland som drabbats hårt av den senaste tidens översvämningar.

– Alla lantbrukare i regionen har drabbats på något sätt. Allra värst är det för dem som har sina lantbruk ut med Laganån och kring Alvestaregionen. Där är en hel del totalförstört, säger Lars-Ove Johansson, styrelseledamot i LRF Sydost.

Frustration över räddningstjänsten

De senaste dagarna har LRF Sydost kontaktats av ett femtiotal av sina medlemmar som hört av sig om bekymmer de drabbats av till följd av översvämningarna.

– De som ringer till oss vittnar om sin frustration över att kommunerna och räddningstjänsten går ut och säger att läget är stabilt samtidigt som de själva ser hur vattnet stiger på åkrarna. Då känner lantbrukarna att det bara är städerna det handlar om, säger Lars-Ove Johansson.

Enligt LRF:s beräkningar har lantbrukarna i Smålandsregionen förlorat över 100 miljoner kronor i uteblivna skördar.

Carl Ekströmer är lantbrukare utanför Hamneda och för honom har den översvämmade Lagan inneburit stora ekonomiska förluster.

– Jag har fyra hektar potatis och tio hektar spannmål som är dränkta. Hittills har jag tappat mellan 200000 och 300000 kronor och det kan bli ännu värre, säger Ekströmer till Sveriges Radio Kronoberg.

– För de enskilda lantbruken varierar det givetvis. Det finns de som redan har förlorat närmare en halv miljon. I hela regionen handlar det nog om förluster på en 50000 kronor i snitt. Men där till kommer extra kostnader under vintern då man måste köpa kraftfoder till djuren, säger Lars-Ove Johansson.

Ingen ersättning

I dagsläget finns det ingen ersättning att få för lantbrukare som drabbas av översvämningar och politikerna i bland annat Ljungby kommun har gjort klart att lantbrukarna inte kan räkna med någon ersättning från deras sida.

– Försäkringsbolagen tecknar inga försäkringar för uteblivna skördar. Skulle något bolag tänkas göra det så blir det så ofantligt dyrt att ingen kan lösa det. Man tycker att stat och kommun borde ta sitt ansvar, säger Lars-Ove Johansson.

LRF Sydost kommer att anordna en träff där man ska informera medlemmarna om hur man ska agera framgent.

– Vi försöker stötta så mycket vi kan. Vi kommer att dokumentera de skador som skett. Sedan får vi se om vi ytterligare en gång ska ansöka om ersättning hos jordbruksutskottet. Vi lämnade ju in en skrivelse där vi begärde ersättning till våra medlemmar redan förra året i samband med översvämningarna vid Emån. Men då fick vi avslag, säger Lars-Ove Johansson.

Magnus Stattin/TT

Publicerad: