Svenskor smygfotas på stränder

NYHETER

Professor: Inte olagligt att lägga ut dem på nätet

1 av 4 | Foto: "INGA MORALISKA BETÄNKLIGHETER" De smygtagna bilderna på svenska kvinnor sprids på så kallade forum på nätet. "Jag har inga moraliska betänkligheter. Medlemmarna får lägga upp vilka bilder de vill", säger svenske ägaren till en av sidorna.

Smygtagna bilder på svenska kvinnor som solar topless på semestern sprids på internet.

Och det är helt lagligt.

- Om det finns en efterfrågan så lägger vi ut bilder, säger en man som ligger bakom en av sidorna.

Bilderna som just nu sprids över världen har spårats till bland annat Kreta och flera andra grekiska öar. Vem som tagit bilderna är okänt. Men varken fotografen eller den som publicerat bilderna riskerar något straff.

- Även om det här är kränkande i sig så måste det till något mer för att det ska bli olagligt, ett ofredande till exempel, säger Marianne Levin, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Sprids över världen

Bilderna finns främst på internetsidor som har så kallade forum, anslagstavlor på nätet. I dem kan medlemmarna publicera sina egna bilder, eller skicka länkar till andras bilder. Forumsidorna med bilder på unga svenska turistande kvinnor finns registrerade i Sverige, Norge och Danmark. Troligtvis har bilderna också spridits till sidor i andra delar av världen.

Erotiska filmer

En 33-åring från Göteborg står bakom en av sidorna. Mannen äger även ett företag som säljer erotiska filmer. Att bilder på svenska turister finns på hans sida är enligt honom inget problem.

- Nej, jag har inga moraliska betänkligheter. Medlemmarna får lägga upp vilka bilder de vill. Men vi går igenom bilderna dagligen för att se till att ingen går över gränsen, säger han.

Du tycker inte att ni kränker kvinnorna?

- Det kan jag inte svara på. Det får någon annan avgöra, säger han.

På sidan finns en särskild kategori för smygtagna bilder. Orsaken är att efterfrågan finns.

"Väldigt attraktiva"

- Om det dyker upp många bilder av en viss typ så skapar vi en kategori, säger 33-åringen.

En dansk man som står bakom en annan av sidorna tycker inte att kvinnorna på bilderna ska bli arga eller känna sig kränkta.

- Jag tycker att de är väldigt attraktiva, säger han.

Förekommit tidigare

Bildpublicering av den här typen har förekommit tidigare. Bland annat fotograferade en 16-åring från Sundsvall förra sommaren unga flickor på en badstrand på Alnö och lade ut bilderna på internet.

Joakim Andersson