31-årig norsk kvinna dog av träsprit

NYHETER

Smugglas in via Sverige – polisen varnar sedan 17 personer dött

Dödlig träsprit smugglas till Norge via Sverige – och den fortsätter att skörda dödsoffer.

På lördagskvällen dog en 31-årig kvinna av metanolförgiftning.

Polisen tror att 5000 liter träsprit är på drift och befarar fler dödsfall i sommar.

Det är det tredje dödsfallet i år, och under ett och ett halvt år 2002 och 2003 tog träsprit livet av 14 norrmän.

Kvinnan och hennes sällskap drack smuggelspriten i en semesterstuga i Hedmark. En man och en kvinna i samma familj lades in på sjukhus med lättare metanolförgiftning, och kunde skrivas ut på lördagskvällen. Flera andra personer ska också ha druckit av den metanolhaltiga spriten utan att bli sjuka.

– Vi letar emellertid efter ytterligare två män. De har köpt 30 liter av samma metanolhaltiga sprit, och vi vet inte om de har druckit av dem, säger Finn Abrahamsen vid Oslopolisen.

Hon kunde varit i livet

Två personer som polisen misstänker har spelat en central roll i smugglingen av träspriten sitter häktade, en av dem är en 75-årig man som polisen tror har ägnat sig åt spritsmuggling sedan 1947 och har gjort sig en förmögenhet på hanteringen.

De två satt även häktade under en period förra året men ville då inte ange hur mycket sprit som var i omlopp.

– Om de hade berättat sanningen då, så kunde 31-åringen fortfarande ha varit i livet. Det är helt förfärligt, sade Finn Abrahamsen till norska nyhetsbyrån NTB på lördagskvällen.

Kan dyka upp i Sverige

Polisen varnar nu allmänheten för att köpa smuggelsprit.

Ingen träsprit verkar dock ha påträffats i Sverige.

– Risken finns naturligtvis att det dyker upp här om det finns sådant i omlopp men mig veterligen har inget påträffats här i Värmland, säger Tord Carlsson, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

Samarbete mellan polismyndigheterna pågår ständigt över gränserna och kontakter lär förekomma mellan kriminalpolisen i Värmland och deras norska kolleger.

”Köp inte smuggelsprit”

Tre män misstänktes för att ha fört in metanolblandad sprit från Sverige i augusti 2002 och för att ha sålt spriten på olika håll i Norge. Sedan dess har totalt 17 människor avlidit efter att ha druckit träsprit.

Polisen har beslagtagit träsprit både i plastdunkar och i flaskor av olika slag.

– Jag kan inte varna för några speciella typer av flaskor, för vi vet aldrig vad som dyker upp härnäst. Köp inte smuggelsprit. Gå på Polet (norska Systembolaget) i stället. Det är mitt råd. Även om flaskorna ser ut som originalvaror och är förseglade så kan de innehålla metanol, säger Finn Abrahamsen.

Han visar en rad olika flaskor med etiketter som till exempel Absolut vodka. Men de innehåller träsprit.

Mycket av träspriten, som smugglats in via Sverige, trots komma från Portugal, där en stor spritfabrik sprängdes i november förra året.

TT-NTB, Fredrik Karlsson