Han är USA:s fiende nr. 2

NYHETER

Abu Musab al-Zarqawi hotar att hugga halsen av dem som röstar i valet på söndag

1 av 2 | Foto: HÖGT PRIS PÅ SITT HUVUD Den som fångar Abu Musab al-Zarqawi belönas med 175 miljoner kronor.

Han anklagar kandidaterna för att spela Gud.

Han hotar att halshugga dem som röstar.

Abu Musab al-Zarqawi är en mer extrem terrorist än Usama bin Ladin.

Nu har superterroristen förklarat fullt krig mot Iraks första val.

För den som en gång gått med i al-Zarqawis terrorgrupp finns bara två sätt att dra sig tillbaka.

Dö i strid – eller bli avrättad av sina egna.

Den som visar minsta tvekan över sitt uppdrag avrättas innan han hinner desertera.

Det är terrorledarens eget sätt att hålla disciplinen uppe. Pengar får han från religiösa fanatiker i de rika Gulfstaterna.

Andra motståndsgrupper som funderat på att gå samman med al-Zarqawi har backat, och tyckt att hans grupp är för extrem, ”som från en annan planet”.

al-Zarqawi grundlade sitt rykte som den grymmaste av alla terrorister i Irak när han personligen skar strupen av amerikanen Nick Berg.

Massavrättningar av poliser

Sedan dess har hans grupp tagit på sig en stor del av de självmordsbombningar som genomförts i Irak. ”Zarqawis” ligger bakom massavrättningar av irakiska poliser, mord på flera höga shiapräster, en rad kidnappningar och halshuggningar av västerländska medborgare. Ändå tros han inte förfoga över mer än högst 500 man.

Den extrema grymheten har blivit hans varumärke. al-Zarqawi har skickligt utnyttjat media som bevis på hur villig han är att bloda ner sina händer. En taktik som varit extremt effektiv för att sprida skräck bland såväl västerlänningar som irakier trogna den nuvarande regimen. Och för att göra honom till symbol för motståndet mot Irak-ockupationen.

al-Zarqawi växte upp i staden Zarqa i Jordanien En smutsig industristad utslängd i öknen. Namnet al-Zarqawi betyder ”mannen från Zarqa”. Han tillhör en stor beduinstam, Beni Hassan, utbredd från Jordanien till Irak. I hemstaden bor hans fru kvar med parets fyra barn.

Försupen

Han hamnade tidigt i trubbel, var en försupen ungdomsbrottsling med kort stubin. Skolan misskötte han. Lärde sig knappt att läsa. Livet tog en oväntad vändning när al-Zarqawi började besöka en moské som predikade salafism – en sträng form av islam som uppmanar sina lärjungar att leva som profeten Muhammed.

al-Zarqawi blev fast i läran.

Han reste till Afghanistan för att bekämpa den tidens symbol för ”de otrogna”, Sovjetunionen.

Han återvände till Jordanien fast besluten att försöka störta det jordanska kungadömet. Men den jordanska säkerhetspolisen höll ögonen på honom. Sprängmedel och vapen hittades i hans hus.

Styrde sina medfångar

al-Zarqawi dömdes till fängelse.

Bakom murarna blev han en ledarfigur, och styrde sina medfångar med hot och våld. Han krävde att de skulle följa hans exempel och lära sig koranen utantill. Den som ägnade sig åt ”omuslimska” gärningar gav han sig på.

–Han är en ledare. Han är stark och rättfram med en dominerande personlighet, säger Leith Shubeilat, en islamisk aktivist som satt fängslad med al-Zarqawi på 90-talet, till brittiska BBC.

Men han är ingen ideolog. Ingen intellektuell.

Snarare en mafioso.

I samband med en allmän amnesti släpptes al-Zarqawi 1999.

Efter en kort tid som arbetslös reste han tillbaka till Afghanistan.

Utanför staden Herat etablerade han ett träningsläger. Usama bin Ladin verkar ha accepterat konkurrensen. al-Zarqawis studenter blev specialister på att tillverka giftgas.

Inför USA:s bombkrig mot Afghanistan tog sig al-Zarqawi genom Iran upp till bergen i norra Irak. Gruppen Ansar-al Islam välkomnade honom med öppna armar.

Sedan dess har han öppnat eget, men hans person omgärdas av största mystik.

Väldigt få påstår ens att de träffat honom. Han har aldrig – till skillnad från bin Ladin – gett några intervjuer till västerländska journalister. Superterroristen påstås slänga telefonkortet till sin mobil efter varje samtal.

Det finns de som rent av ifrågasätter om han fortfarande är i livet eller om någon iklätt sig hans identitet.

”Arabvärldens heder”

al-Zarqawis mål är att förvandla Irak till en islamisk stat efter talibanskt mönster. En land där den religiösa polisen bestämmer allt, där den som inte ber fem gånger om dagen pryglas. Där allt västerländskt är bannlyst.

Det är hans sätt att återupprätta ”arabvärldens heder”.

–Antingen äran eller kistan, som han formulerat det på ett av de ljudband som då och då når arabiska medier.

Hans taktik för att nå dit är att starta ett inbördeskrig mellan shiamuslimerna, Iraks största folkgrupp, och de Saddamtrogna sunnimuslimerna. Genom att stoppa valet på söndag vill han tvinga USA att dra sig ur med svansen mellan benen.

Hur allvarligt USA ser på al-Zarqawis framfart visar priset som satts på hans huvud. 175 miljoner kronor. Lika mycket som Usama bin Ladin.

Wolfgang Hansson