Nyheter

Trafikmagasinet läggs ned

NYHETER

Långköraren i svensk tv skrotas efter 25 år

Trafikmagasinet kör in i garaget för gott. SVT:s folkkära långkörare skrotas efter 25 år i etern.

- Ja, tyvärr är det så. Det känns pissigt, säger programmets producent Jacob Wikmark.

Den 27 oktober inleds den nya säsongen av Trafikmagasinet. Det blir den allra sista omgången för ett av Sveriges Televisions mest omtyckta program. Sedan 1978 har Trafikmagasinet testat bilar och gjort reportage om trafikrelaterade ämnen för en miljonpublik. Programmets profiler, som långvariga Carl-Ingmar Perstad och Christer Glenning, blev folkkära.

Men nu är det slut. SVT fick radikalt förändrade ekonomiska förutsättningar i budgeten som lades fram i början av veckan och nu drar man konsekvenserna av det.

Informerades under fredagen

På fredagseftermiddagen blev personalen informerad.

- Det kommer i kölvattnet av den ekonomiska smällen häromdagen. Beskedet blev att SVT skulle bli 57 miljoner kronor fattigare. Nu börjar det amputeras och tyvärr ryker Trafikmagasinet efter 25 år. Vi kör hösten ut, sedan är det över, säger Jacob Wikmark.

- Jag är uppväxt med Trafikmagasinet, så jag tycker det är otroligt tråkigt att ett sådant program försvinner för det är verkligen en ikon i svensk television. Jag undrar om det finns något program som har hållit längre.

Rattmuffen borta

Nedläggningen kommer samtidigt som konkurrentkanalerna satsar mer på trafikjournalistik.

- Det kändes som att vi hade kommit igenom den nödvändiga förändringsprocessen, för Trafikmagasinet var lite för lätt att parodiera, men vi var på gång att kännas som ett modernt tv-program. Rattmuffen är bortslängd, säger Wikmark.

Enligt tidningen Journalisten har SVT beslutat att lägga ner flera program, däribland satirprogrammet Snacka om nyheter och Plus ekonomi. Dessutom ska digitalkanalen 24 bantas.

SVT vill inte kommentera uppgifterna.

- Vi är inne i en process där vi arbetar med budgeten. Hur det kommer att se ut i slutänden är vi inte klara med ännu, säger Kent Wännström, projektledare för SVT?24, till TT.

- Vår allmänna hållning är att vi inte kommenterar programutbudet innan det är fastställt, av konkurrensskäl, säger Helga Baagöe, SVT:s informationsdirektör.

Mikael Forsell/TT Spektra

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter