Utrotningshotad - därför vill EU döda papegojan

NYHETER

Fågeln från Pippi Långstrump-filmerna offer för byråkratin

1 av 2
Filmstjärnepapegojan Douglas sitter isolerad och gömd i väntan på att myndigheterna ska besluta om hans öde. "Han vantrivs och har börjat riva av sig sina fina stjärtfjädrar", säger ägarinnan Elisabet Jensen.

JÖNKÖPING

Papegojan Douglas - en gång filmstjärna i "Pippi på de sju haven" - har tvingats lämna rampljuset.

Just nu sitter han isolerad och deprimerad i en trång bur gömd på ett lager. Besöksförbud råder och hot om avlivning hänger i luften.

Douglas har hunnit bli 50 år men är fortfarande lika röd och stilig som när han fick sitt genombrott på vita duken för 33 år sedan. Och prata och steppa kan han ännu.

Barnens favorit

Men vad hjälper ett vackert yttre och ett charmerande sätt när EU-regler ska följas och svenska myndigheter känner sig manade att ta i med hårdhandskarna.

Douglas tillhör en fågelart, ljusröd ara, som finns på EU:s lista över utrotningshotade djur. Därmed får han inte vara föremål för några kommersiella aktiviteter. Inte köpas, säljas eller förevisas.

Efter Sveriges inträde i EU har Jordbruksverket skärpt kontrollen - och snokar upp syndare.

Douglas hittades på Tropikhuset i Jönköping. Där gick han och sprätte i en 15 kvadratmeter stor och luftig bur. Han ropade sitt "Goddag! Goddag!" eller "Hej då, Douglas!" till barnens förtjusning.

Måste hållas gömd

Nu är den forna filmstjärnan förpassad till ett garderobsliknande utrymme där ingen får se honom.

- Det skär i hjärtat, han vantrivs och har börjat riva av sig sina fina stjärtfjädrar, säger Elisabet Jensen på Tropikhuset.

- Hela historien är absurd, i väntan på ett eventuellt tillstånd att få ha honom kvar ska han hållas gömd. Och vad värre är: för att få tillståndet måste vi kunna visa papper på hans bakgrund 50 år bakåt i tiden. Det är ju helt omöjligt.

Elisabet Jensen övertog Douglas från en zooaffär i Dalarna för 20 år sedan, vilka familjer som tidigare ägt honom vet hon inte.

"Stackars Douglas"

- Men gud så hemskt, stackars Douglas! utbrister skådespelerskan Inger "Pippi" Nilsson när hon får höra om fågelns öde.

På Jordbruksverket i Jönköping säger Ernst Mehnert:

- Tyvärr kan det uppstå sådana här situationer när vi försöker se till att EU-reglerna följs.

Vad händer om ägarna inte lyckas få fram papper på fågeln 50 år bakåt i tiden?

- Då ska han egentligen beslagtas.

Och avlivas?

- Så illa kan det faktiskt gå.

Ebba von Essen