”Kritiken främjar inte UD:s intressen”

NYHETER

Laila Freivalds bemöter fackligt angrepp att hon agerat omdömeslöst

Skarp kritik riktas nu också från fackligt håll mot utrikesminister Laila Freivalds agerande i katastrofens startskede.

- Jag tycker att det är synd att Åke Isaksson går ut på det här sättet, det främjar inte utrikesdepartementets intressen, svarar Freivalds.

Kanslirådet Åke Isaksson är TCO-klubbens ordförande vid utrikesdepartementet, UD. I Expressen kallar han Freivalds agerande i samband med katastrofen omdömeslöst.

Isaksson är bland annat besviken mot vad han uppfattar som kritik från utrikesministern mot den egna organisationens sätt att hantera flodvågskatastrofen.

- Att hon slår neråt i organisationen är någonting som vi förstås inte gillar. Det har blivit ett missnöje mot henne, säger Åke Isaksson, som är ledare för 1 500 medlemmar inom regeringskansliet, till tidningen.

Han säger vidare att han ska ta upp frågan i styrelsen och att facket kommer att agera.

"Felaktigt"

- Jag har ju medgett att de drabbade borde ha fått mer och snabbare hjälp. Men samtidigt har jag ju framhållit att personalen har gjort ett fantastiskt arbete i en svår situation, säger Laila Freivalds till TT.

- UD har inte en organisation och resurser för att klara en katastrof av den här omfattningen. Och att säga det är inte att skylla på personalen utan tvärtom att lägga ansvaret på mig och regeringen, tillägger hon.

Freivalds anser att det inte ligger i någons intresse att inte medge svagheter.

Fackklubbsordföranden Isaksson säger också att han tycker att det är anmärkningsvärt att utrikesministern inte har besökt UD:s kriscentrum en enda gång. Den kritiken är helt felaktigt, enligt utrikesministern. Hon har besökt det flera gånger, det finns till och med på bild, säger Freivalds.

"Imponerande arbete"

Åke Isaksson anser även att Freivalds försökt ta åt sig äran av Sveriges ambassadör Jan Hafströms insats i Thailand.

Fel, svarar utrikesministern:

- Att han reste till området på katastrofens första dag är ett föredömligt arbete från ambassadörens sida, säger Laila Freivalds.

Freivalds chef, statsminister Göran Persson, vill samtidigt inte rikta någon kritik mot henne. I en intervju med Sveriges Televisions Gomorron Sverige på lördagen sade han att Freivalds gjort ett imponerande arbete.

- Jag har en utrikesminister som utsatts för en enorm kritik. Jag tror så småningom att en del av kritiken kommer att visa sig ha varit orättvis, sade statsministern.

Magnus Johansson/TT