UD berömmer sina anställda

NYHETER

Perssons syndabockar tas i försvar av utrikesministern

Göran Persson utsåg UD-tjänstemännen till syndabockar.

Nu tar utrikesministern sina medarbetare i försvar.

-Vi är stolta över vår personal, säger hon i ett uttalande.

Det var i onsdags som Göran Persson pekade ut UD-tjänstemän som direkt ansvariga för att de svenska krisinsatserna vid flodvågskatastrofen dröjde.

-Om faxen (från ambassaden i Thailand, red:s anm) har kommit in till UD och inte förts vidare är det naturligtvis så att någon som har en arbetsuppgift där inte har fullföljt den, sa statsministern vid en pressträff.

-Hade jag fått den informationen, eller utrikesministern, så hade vi självklart dragit igång hela organisationen omedelbart.

Nu tar ministrarna på UD - utrikesminister Laila Freivalds, biståndsminister Carin Jämtin och migrationsminister Barbro Holmberg - sina anställda i försvar.

"Ni har arbetat hårt"

"Vi tre statsråd i UD är stolta över vår personal. Ni har på olika sätt utsatts för hårt tryck under de senaste veckorna, och ni har arbetat hårt, dag som natt. Vi vill ge er allt vårt stöd", skriver de i ett uttalande som gick ut i går.

Det välkomnas av Mattias Lentz, ordförande i UD:s personalförening.

-Stämningen var ganska tryckt efter onsdagens uttalanden. Men med hjälp av det här hoppas jag att den kan vändas på rätt bog igen.

UD-ledningens uttalande kan alltså läsas som en markering mot Göran Perssons kritik.

Ser ingen konflikt

Persson själv ser ingen sådan motsättning.

-Jag kan naturligtvis inte veta hur ett sådant brev uppfattas av en del av personalen. Men jag har själv tidigare i dag skrivit ett brev till samtliga anställda i regeringskansliet med samma innebörd. Jag delar deras uppfattning att väldigt många UD-anställda gjort ett enormt bra arbete.

"Det ni har gjort - var och en av er som jobbat de här fruktansvärda dagarna - är stort, viktigt och beundransvärt", skriver statsministern i sitt brev.

Perssons agerande kan tolkas på två sätt, menar Stig-Björn Ljunggren, debattör och statsvetare:

-Det är möjligt att hans omgivning har fått honom att gå ut med det här för att kyla ner bilden av honom som en elak chef som sparkar neråt.

-En annan tolkning är att det här är genomtänkt, att kommunicera att "vi är i huvudsak nöjda men det är några som har gjort bort sig".

Varken Freivalds, Jämtin eller Holmberg ville i går kommentera sitt uttalande.

Irene Beertema